Maj u tuzlanskom Narodnom pozorištu

Maj u Narodnom pozorištu Tuzla donosi pregršt igranja i gostovanja. Mjesec maj počinje sa gostovanjem predstave „Snjeguljica i čudno ogledalo“, u režiji Midhata Kušljugića, na VIII Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

Predstava će se igrati na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, 05. maja 2022. godine. U predstavi igraju Irma Zukić, Luka Spasojević, Jasmina Dedić Ibrić i Mirza Mujagić.

U utorak, 10. maja na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u 19,30 sati, publika će imati priliku pogledati reprizu predstave „Kralj Betajnove“, po tekstu Ivana Cankara i u režiji Gorana Damjanca. Ova drama se bavi pitanjem porodice, etike, društva i društvene kritike. U predstavi uz stalne članove ansambla ovog Pozorišta, angažovani su i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli. U predstavi igraju Nermin Omić, Elvira Aljukić, Lorena Trogrlić, Adin Selimović, Samina Mujkanović, Nenad Tomić, Luka Spasojević, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Milenko Iliktarević Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Predrag Erletić i Damir Mahmutović.

maj u tuzlanskom narodnom pozorištu
Red theater curtain isolated on white background

Već idućeg dana, 11.05.2022. godine Narodno pozorište Tuzla će ugostiti predstavu „Dangeorus Names/ Opasna imena“, u režiji Boya Jonkergouwa i produkciji nizozemske produkcijske kuće Boy Jonkergouw Producties. „Dangerous Names“ je prva nizozemska predstava o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine. Glavnu ulogu u predstavi igra Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja dešavanja u Srebrenici tog kobnog jula 1995. godine. Alminog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za UN-ov bataljon, nizozemske vojne snage su predale srpskim trupama. Mnogo godina poslije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice. Pored Alme, u predstavi igra i Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok dešavanja u Srebrenici.

Predstava „Dangerous Names“ počinje u 19,30 sati, a ulaz na predstavu je besplatan.

Sredinom maja će uslijediti još tri gostovanja ansambla Narodnog pozorišta Tuzla. Prvo gostovanje je zakazano za 14. maj na manifestaciji „Zeničko proljeće“ u Zenici, gdje NP Tuzla gostuje sa predstavom „Putovanje“, po tekstu Vahida Klopića i u režiji Midhata Kušljugića. U predstavi igraju Remira Osmanović, Miljenko Iliktarević i Midhat Kušljugić.

U subotu 21. maja, mostarska publika će na XIX festivalu „Mostarska liska“ moći pogledati tuzlansku predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, po tekstu Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića. Dan poslije, 22. maja ova predstava gostuje u Konjicu.

U predstavi igraju Nermin Omić, Meliha Fakić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Elvira Aljukić, Nenad Tomić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Za kraj mjeseca, 24. maja u 19,30 sati ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će na domaćoj sceni odigrati predstavu „Hamlet“, po tekstu Williama Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića.

U predstavi igraju U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić i Milenko Iliktarević.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU