Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša

međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša Prema Međunarodnom ekološkom kalendaru 26. januar se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša. Da bismo postali svjesni potrebe o smanjenju onečišćenja okoliša, potrebno je da imamo razvijenu ekološku svijest.

Deklaracija o Svjetskom danu obrazovanja o zaštiti životne sredine je usvojena 1972. godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija u Štokholmu, gdje se posebno naglašava važnost obrazovanja o zaštiti životne sredine, gdje je naglašena potreba stvaranja zajedničkih principa i kriterija koji će biti ponuđeni cijelom čovječanstvu kao inspiracija u očuvanju i unapređenju životne sredine.

Obrazovanje za životnu sredinu je dinamičan i participativni proces koji ima za cilj da probudi u ljudima svijest koja omogućava da ekološki problemi budu identifikovani.

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja o zaštiti okoliša danas će se u Tuzli i Živinicama održati okrugli stolovi na navedenu temu.Udruženje Eko zeleni TK okrugli sto održat će u Dramaru sa počtkom u 11 sati, dok će Udruženje “Za naš ljepši grad”Živinice održati okrugli sto na temu Energetska efikasnost,u prostorijama GO Crvenog krsta/križa s početkom u 15 sati.

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU