Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzlaciMuhamed Mujkanović – jedan od najboljih interpretatora sevdalinke u historiji BiH

Muhamed Mujkanović – jedan od najboljih interpretatora sevdalinke u historiji BiH

-

Muhamed Mujkanović je veoma poznato ime širom Bosne i Hercegovine, a posebno u Tuzli u gradu u kojem je rođen.

Mujkanović je kroz svoju karijeru pjevao o Tuzli i pokušao je da što više kroz pjesmu da dočara ljubav prema Tuzli i ljepote koje ovaj grad ima.

Početak karijere

Rođen je u Tuzli 1941. godine, te je od malih nogu volio pjesmu i gdje god i kada god je mogao on je pjevušio. Ozbiljnije se muzikom počeo baviti kada se učlanio u školski hor, a na školskim takmičenjima redovno osvaja prvo mjesto.

Muhamed Mujkanović – jedan od najboljih interpretatora sevdalinke u historiji BiH

Međutim nakon škole, Mujkanović je morao da se okrene stalnom zaposlenju jer mu muzika još uvijek nije bila primarni izvor financiranja. Iako je muziku veoma volio Mujkanović je morao da zaradi za sebe, te je u tuzlanskom preduzeću Solana pronašao stalno zaposlenje. Ipak nije dopustio da mu se snovi sruše, Mujkanović pored rada u Solani postaje i aktivni član KUD – a u Tuzli. Kao član ovog društva takmičio se širom BiH, a presudilo je takmičenje amaterskih pjevača u Sarajevu gdje osvaja prvo mjesto i dobiva priliku da snima za arhiv Radio Sarajeva.

Dalji uspjeh je ostvario 1969. godine na festivalu Ilidža s pjesmom „Proklet da je život cijeli“, te osvaja treće mjesto. Nastup na festivalu Ilidža je bio prava odskočna daska koja je omogućila Mujkanoviću da napravi blistavu karijeru jednog sevdalije.

Bogata karijera

Muhamed Mujkanović snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike,  a autor je 40 vlastitih pjesama. Spada u generaciju prestižnih pjevača sevdalinki po kojima je Bosna i Hercegovina poznata širom svijeta.

Muhamed Mujkanović
Muhamed Mujkanović

Pored kantautorskog rada sarađivao je i s mnogim vrhunskim kompozitorima: Jovicom Petkovićem, Damjanom Babićem, Blagojem Košaninom, Spasom Berakom, Ljubom Kešeljem, Mijatom Božovićem, Omerom Pobrićem, Ismetom Alajbegovićem Šerbom. U svojoj karijeri osvojio je gotovo sve moguće muzičke nagrade u bivšoj Jugoslaviji.

Ostatak života

Sa suprugom Biljanom, bio je otac dva sina Damira i Igora, koji su u kratkom vremenskom razdoblju umrli jedan za drugim.  Sin Damir koji je bio profesor u Elektrotehničkoj školi u Tuzli tragično je poginuo u prometnoj nesreći. Sedam mjeseci poslije, preminuo je njegov brat Igor. Mujkanovićev sin Igor bio je rukometaš tuzlanske Sloboda Solane i diplomirani inženjer strojarstva, a preminuo je 2006. godine, u 24. godini života. Preminuo je tijekom kondicijskog treninga. Prijatelji i rodbina kažu da je Igor umro od prevelike tuge za bratom, jer ga je bratova smrt vrlo potresla.

Ove dvije tragedije su veoma potresle Mujkanovića, te mnogi govore da mu je malo falilo da se prestane baviti muzikom, međutim zaslugom pjevača Arifa Ahmetaševića koji je također pretrpio obiteljsku tragediju, Mujkanović poslije velike obiteljske tragedije nije prestao s pjevanjem. Muhamed Mujkanović preminuo je svoj rođendan 9. januara 2015. godine.

1 KOMENTAR

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] Mujkanović je kroz svoju karijeru pjevao o Tuzli i pokušao je da što više kroz pjesmu da dočara ljubav prema Tuzli i ljepote koje ovaj grad ima piše tuzlanski portal enovosti.ba […]

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...