18.01.2022
10 C
Tuzla

MUP TK – Praktična obuka i edukacija iz oblasti kriminalističke tehnike

-

[ad_1]

U periodu od 20.10.2020. do 17.9.2021.godine, službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ (Sektor kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a) održali su teorijsku i praktičnu obuku iz oblasti kriminalističke tehnike za polaznike iz policijskih uprava – stanica MUP-a TK-a.

U teoretskom dijelu obuke polaznicima su prenesena osnovna teoretska znanja i vještine iz oblasti forenzičkih znanosti, forenzičke hemije, daktiloskopije, grafoskopije, balistike, mehanoskopije, te drugih znanstvenih disciplina sa kojima će se susretati tokom obrade lica mjesta, te uočavanje, izazivanje, fiksiranje, pakovanje, čuvanje i transport tragova i dokaznog materijala.

Tokom praktičnog dijela obuke, polaznici su obavljajući poslove i zadatke krim. tehničara obrađivali lice mjesta saobraćajnih nezgoda, krvnih, imovinskih i seksualnih delikata, a korištena su sredstva i oprema za dokumentovanje mjesta događaja kojom je opremljen  Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ.

Cilj navedene edukacije jeste stručno usavršavanje i unapređenje rada kriminalističkih tehničara u svim fazama uviđaja tokom kriminalističko-tehničke obrade lica mjesta.

Nakon uspješno završene jednogodišnje obuke, direktor Uprave policije Dževad Korman uručio je polaznicima prigodne certifikate.

www.b1tv.ba

Preminula je Husrefija Džaka

U dubokoj tuzi obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša voljena Džaka (rođ.Ahmedbegović) Husrefija 1947 - 2022 preminula u nedjelju, 16.01.2022. godine u...