MUP TK – Praktična obuka i edukacija iz oblasti kriminalističke tehnike


U periodu od 20.10.2020. do 17.9.2021.godine, službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ (Sektor kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a) održali su teorijsku i praktičnu obuku iz oblasti kriminalističke tehnike za polaznike iz policijskih uprava – stanica MUP-a TK-a.

U teoretskom dijelu obuke polaznicima su prenesena osnovna teoretska znanja i vještine iz oblasti forenzičkih znanosti, forenzičke hemije, daktiloskopije, grafoskopije, balistike, mehanoskopije, te drugih znanstvenih disciplina sa kojima će se susretati tokom obrade lica mjesta, te uočavanje, izazivanje, fiksiranje, pakovanje, čuvanje i transport tragova i dokaznog materijala.

Tokom praktičnog dijela obuke, polaznici su obavljajući poslove i zadatke krim. tehničara obrađivali lice mjesta saobraćajnih nezgoda, krvnih, imovinskih i seksualnih delikata, a korištena su sredstva i oprema za dokumentovanje mjesta događaja kojom je opremljen  Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ.

Cilj navedene edukacije jeste stručno usavršavanje i unapređenje rada kriminalističkih tehničara u svim fazama uviđaja tokom kriminalističko-tehničke obrade lica mjesta.

Nakon uspješno završene jednogodišnje obuke, direktor Uprave policije Dževad Korman uručio je polaznicima prigodne certifikate.

www.b1tv.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU