KulturaMuzički festival u Tuzli posvećen Franji Bosancu

Muzički festival u Tuzli posvećen Franji Bosancu

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak – Glavna podružnica Tuzla, organizirat će u junu s Franjevačkim samostanom u Tuzli muzički festival koji će nositi ime skladatelja iz 15. i 16. stoljeća Franje Bosanca – Franciscus Bossinensis, saopćeno je iz HKD Napredak Tuzla.

Na temelju sačuvanih i dostupnih djela, natuknica s mrežnih stranica Hrvatske enciklopedije i Hrvatskog biografskoga leksikona te vrlo oskudnih biografskih podataka o glazbenoj kulturi 16. stoljeća danas se u prve bosanskohercegovačke skladatelje ubraja upravo spomenuti Franciscus Bossinensis – Franjo Bosanac.

Može se sa sigurnošću navesti, kako stoji u tekstu Lovre Županovića “Hrvatska glazba u XVI stoljeću” objavljenom u časopisu “Kolo” (1968), da je rođen krajem 15. stoljeća, oko godine 1490, i to najvjerojatnije u Bosni, u okolici Srebrenika, da je živio u Veneciji i radio u tiskari muzikalija Ottaviana Petruccija te da je prijateljevao s protonotarom (prvi bilježnik) crkve Sv. Marka Gerolamom Barbadigom, kome je posvetio svoje djelo. Sve je to on sam naveo, bilježi Županović, bilo u predgovorima znamenite dvosveščane zbirke Tenori e contrabassi intabulati col sopran in canto figurato per cantar e sonar col lauto (Venecija, 1509; Fossombrone, 1511).

Iako su biografski podaci o njemu oskudni, njegovo je stvaralaštvo danas moguće sagledati u najpotpunijem opsegu.

Glazbeni festival u Tuzli nazvan po njemu (Franciscus Bossinensis) upravo ima za cilj vratiti važnost njegova glazbenoga djela, ali i podsjetiti da je širi prostor Bosne i Hercegovine, našega susjedstva i Zapadnoga Balkana ravnopravni dio europske kulturne i glazbene baštine, navodi se u saopćenju. (Fena)

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img