Na aerodoromu u Tuzli vrši se izgradnja atrija, novog gatea i parkinga

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj redovnoj sjednici dala je saglasnost na plan poslovanja Međunarodnog aerodroma u Tuzli kojim je obuhvaćen niz značajnih projekata s ciljem poboljšanja rada ove zdračne luke. Planom su predviđene i nove linije.

Kako se navodi u planu, u 2021. godini na Međunarodnom aerodromu u Tuzli se planira nastavak njegovog tehničkog opremanja i kontinuirana edukacija uposlenika za siguran prihvat i otpremu aviona, putnika, prtljaga i roba, ali i nastavak postepenog povećanja broja zračnih operacija i novih destinacija u zemlje zapadne Evrope i Bliskog Istoka.

“U toku 2021. godine se planira i završetak izgradnje atrija s nadstrešnicom dolaznog gatea, čime će se upotpuniti slika modernog međunarodnog aerodroma. Pored toga u 2021. je planirana i rekonstrukcija parking prostora s modernim sistemom za naplatu”, navedeno je u planu za ovu godinu.

Imajući u vidu sve navedeno, Vlada Tuzlanskog kantona je imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlaštenja Skupštine Međunarodnog aerodroma u Tuzli te im dala zaduženja za postupanje na narednoj sjednici tog tijela.

Aktuelni direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esed Mujačić za Klix.ba je kazao da su za ovu godinu planirani i projekti formiranja protivpožarne zaštite za carinsko skladište, trećeg odlaznog gatea površine od 450 kvadratnih metara, ispitivanja nosivosti piste, ali i instalacija nedostajućih prilaznih svjetala na pisti u dužini od 200 metara, za što su riješeni imovinsko-pravni odnosi.

“Mi ne bismo trebali imati problema u realizaciji svih infrastrukturnih projekata jer su za njih ranije osigurana sva neophodna finansijska sredstva. Sve ovo će imati pozitivne utjecaje na način funkcionisanja aerodroma. Kada je riječ o prevozu broja putnika, tu smo uslovljeni pandemijom koronavirusa i o tome je izuzetno teško govoriti u ovom trenutku”, naveo je Mujačić, istaknuvši da ove godine aerodrom raspolaže s izuzetno malo kapitalnih novčanih sredstava.

Inače, Kantonalna vlada još uvijek nije razmatrala izvještaj o poslovanju aerodroma za prošlu godinu, ali je to učinila za godinu ranije, koji je odbila.Riječ je o izvještaju iz perioda u kojem je dužnost direktora aerdroma obavljao Rifet Karasalihović, koji je osumnjičen za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka.

Iz policije su ranije naveli da postoji osnov sumnje da je, obavljajući funkciju direktora Međunarodnog aerodroma d.o.o Živinice, Karasalihović u periodu od decembra 2018. do decembra 2019. godine u Živinicama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za ovaj pravni subjekt, počinio krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju u vezi s produženim krivičnim djelom.

“Postoje osnove sumnje da je R.K. novčana sredstva doznačena iz budžeta FBiH u iznosu od 1.000.000 KM utrošio suprotno njihovoj namjeni”, naveli su ranije iz Uprave policije MUP-a TK.

Također, inspektori Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije su, u periodu od decembra 2019. do septembra 2020. godine, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli protiv Karasalihovića podnijeli ukupno devet izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od decembra 2015. do decembra 2019. godine, obavljajući dužnosti direktora tuzlanskog aerodroma počinio 15 krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenja službene isprave, prenosi klix.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU