Na Aerodromu Tuzla očekuje se 600.000 putnika

Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na Plan poslovanja JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. za 2023. godinu.

Uz najavljeno uvođenje trećeg baznog aviona kompanije Wizz air i uvođenjem dodatnih destinacija aviokompanija Wizz air i Ryan air, te povećanja čarter letova, Aerodrom Tuzla planira u 2023. godinu opslužiti ukupno 600.000 putnika. Tome u prilog govori i činjenica da je za 2023. godinu, prema redovima letenja (zimski i ljetni), planirano povećanje na prosječno pedeset letova sedmično.

Osim navedenog u toku 2023. godine se planira završetak radova izgradnje atrija i sa završetkom tih radova kao i nadstrešnicom ispred dolaznog Gate-a upotpunit će se slika modernog međunarodnog aerodroma. Time će se unaprijediti prostor za prateće aerodromske sadržaje – trgovine, shopove i rent-a-car agencije, te će se urediti i vanjski prostor oko putničkog terminala i novoizgrađenog Atrijuma.

Planirani nastavak sa pripremom objekata i infrastrukture, na adekvatan način zadovoljit će potrebu za opslugom većeg broja putnika i prtljaga u narednom periodu te opslugom većeg broja aviona. Postojeći kapaciteti, uključujući i neophodnu aerodromsku opremu, dovoljni su za opslugu postojećeg obima saobraćaja, a svako daljnje povećanje obima saobraćaja zahtijeva povećanje svih neophodnih kapaciteta, navodi se u danas prihvaćenom Planu poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla za 2023.godinu.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU