Nada Mladina – vrhunska tuzlanska doktorica, humaniskinja, političarka

Pored humanitarnog rada, tuzlanska doktorica Nada Mladina bavi se uspješno i politikom

Nada Mladina je po zanimanju doktorica, humanitarna djelatnica i političarka rodom iz Tuzle.

Svoje obrazovanje je završila u Zagrebu na Medicinskom fakultetu. Stažirala je u Medicinskom centru u Tuzli, a zatim je jedno vrijeme radila u Dispanzeru za predškolsku djecu Doma zdravlja.

Nada Mladina je specijlaizirala pedijatriju u Dječijoj bolnici u Tuzli, a zadnju godinu je provela na Institutu za majku i dijete u Zagrebu.

Poslijediplomski studij upisuje Zaštita zdravlja majke i djeteta koji je završila pri Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu.

Imala je dužnost predstojnice Odjela intezivne njege i terapije Dječije bolnice, zatim Klinike za dječije bolesti u Tuzli gdje radi i danas.

U decembru 1997. godine doktorirala je na Medicinskom fakulteta u Tuzli. Tema doktorata bila je Evaluacija zdravstvene zaštite djece sjeveroistočne Bosne u odnosu na specifični mortalitet i morbiditet.

Mentori su bili Miro Juretić iz Rijeke i Livio Balarin iz Splita. Naslov primarijusa stekla 1986. godine, a dodijelio joj ga je Odbor za zdravstvo Bosne i Hercegovine. Nada Mladina je članica Komisije za polaganje specijalističkih ispita iz pedijatrije.

nada mladina
Nada Mladina

Suosnivačica humanitarne organizacije ”Naša djeca Tuzla”

Pored akademskog i poslovnog uspjeha, posebno se izdvaja Nadino zalaganje u ratnim godinama. Bila je suosnivačica humanitarne nevladine organizacije ”Naša djeca Tuzla”. 

Humanitarna organizacija se bavila zbrinjavanjem osnovnih potreba djece, ranjenih i bolesnih. U sklopu organizacije bavili su se osiguravanjem liječenja i izvan Bosne i Hercegovine.

Nada Mladina u ratnim godinama otpratila je 23 ranjene djece Srebrenice u Njemačku na liječenje. Članica je Žena u crnom protiv rata još od ratnih godina.

Predsjedavala Udrugom zdravstvenih radnika regiona Tuzla. Članica je Izvršnog odbora podružnice Društva liječnika Tuzla i članica je predsjedništva Udruge pedijatara Bosne i Hercegovine.

nada mladina

Aktivan rad u politici

Prije rata bila je delegat u Skupštini BiH i predsjednica SSRN Tuzle.

Bila je među moderatoricama za trening zastupnica u kantonalnom i federalnom parlamentu u organizaciji OSCE-ova ureda u Tuzli i Lige žena glasača.

U politici se i 2004. godine kada je bila nositeljica liste tuzlanskog SDP-a na lokalnim izborima.

Osim humanitarnog angažmana po kojem je najviše Tuzlaci pamte, Nada Mladina je
bila i potpredsjednica Foruma građana Tuzle i Potpredsjednica Srpskog građanskog vijeća BiH.

Jedina žena u delegaciji SGV

U ratnim godinama bila je jedina žena u delegaciji SGV. Osim što je bila jedina žena, ona je jedina u delegaciji koja je izvan Sarajeva. Zbog toga morala je putovati do Sarajeva čak 36 sati.

Stoga, bila je u prvoj delegaciji BiH u Srbiji i govorila na tribinama i u medijima istinu o pravom stanju u BiH. Na taj način Nada je bila dio tima koji je razbijao medijsku blokadu.

Također, bila je nositeljica liste i 2008. godine, te je oba puta izabrana za vijećnicu i predsjedavajuću Općinskog vijeća Tuzle. Trenutno je poslanica u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Važno je istaknuti da je bila Prva predsjednica Etičkog komiteta Ljekarske komore Tuzla, i članica Bioetičkog društva BiH. Također, počasna je članica Bioetičkog društva Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Preko 150 objavljenih medicinskih članaka

Objavila je preko 150 medicinskih članaka i nekoliko stručnih knjiga.

Osim političkog angažmana, Mladina je jedni vrijeme predavala na Medicinskom fakultetu Tuzla,Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu,te Visokoj zdravstvenoj školi brojnim generacijama.

Nada Mladina je jedna od prvih instruktora naprednog tečaja reanimacije djeteta britanske škole.


Nakon rata, zaputila se u Sjedinjene Američke Države gdje je bila na stručnom usavršavanju u Buffalo Childrens hospital , kao i u Belgiji UZ centar Gent.

Na tuzlanskom portalu eNovosti.ba u saradnji sa Radio TNT Tuzla donosimo biografije poznatih Tuzlaka. Svoje prijedloge nam šaljite putem kontakt stranice.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU