Aleksandar Aco Adamović – umjetnik velikog srca

Aleksandar Aco Adamović bio je općenito omiljen čovjek i sugrađanin, poželjan u svakom druženju i razgovoru o minulom, sadašnjem i budućem

Aleksandar Aco Adamović rođen je 5. juna 1955. godine u Tuzli. Osnovnu školu Džemal Mandžić završio je u Tuzli kao i Srednju Građevinsku školu, a Istoriju umjetnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Preminuo je u 48. godini, 20. oktobra 2003. godine u Tuzli.

Kao likovni kritičar i istoričar umjetnosti priredio je više samostalnih i kolektivnih izložbi, kako tuzlanskih tako i bh. umjetnika.

Osnivač je i Bijenala umjetnosti minijature BiH u Tuzli, koji je 2001. godine otvoreno u BKC-u Tuzla, gdje je radio kao stručni saradnik. U njegovu čast uprličena je i specijalna nagrada Bijenala ”Aleksandar Aco Adamović”. Dobitnik je tuzlanske plakete. Cijeli svoj život posvetio je umjetnosti, značajno doprinoseći razvoju likovnog svijeta i stvaralaštva u Tuzli, BiH i van njenih granica.

Ostavština Ace Adamovića

Aleksandar Aco Adamović, umro je iznenada, uoči otvaranja Drugog Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine 2003. godine – koje je sa suradnicima Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona i tuzlanskim likovnjacima organizirao i stvarao.

”Osim što je znao odmjereno i kritički progovoriti o kulturi i umjetnosti, Aco Adamović bio je općenito – omiljen čovjek i sugrađanin, poželjan u svakom druženju i razgovoru o minulom, sadašnjem i budućem. Voljeli su ga umjetnici – slikari, kipari, arhitekti – bez izuzetka, ali i svi dobronamjerni i pozitivni ljudi, posebno Tuzlaci,” napisao je književnik Atif Kujundžić.

Poznati bh. književnik Atif Kujundžić napisao je sljedeće o ovom nezaboravnom tuzlanskom umjetniku:

”Krug njegovoga utjecaja u likovnom životu posebno, širio se s prolaskom vremena i njegovim prilježnim radom, žiriranjima, objavljivanjem tekstova u časopisima, predgovora i pogovora u knjigama, obraćanjem javnosti prilikom otvaranja izložbi i likovnih manifestacija, u medijima.

Aleksandar Adamović je imao lijepe i interesantne poglede na umjetnost, posebno arhitekturu i slikarstvo, a snažeći u sebi misao o interakcijskom odnosu između umjetnosti, urbanih prostora i ljudi, objavio je niz tekstova koji se mogu doživjeti pod zajedničkim naslovom: Čitanje grada.

Recimo ovdje i sada: kao Tuzlak, Adamović bio je intimno, senzibilno, racionalno i duboko potaknut na promišljanje tog problemskog pitanja. Tuzla je zbog nekontroliranog izluživanja kamene soli, odavno izložena tzv. fenomenu slijeganja tla i tako tonjenju urbanog dijela – samoga središta grada i njegovih arhitektonskih vrednota. Dakako, nije riječ niti o kakvom fenomenu, već o pukoj nebrizi i neuvažavanju upozoravajućih stručnih mišljenja, a zgrada po zgrada, pa i kvartovi su iz godine u godinu nestajali, usred grada se otvorila provalija ispunjena slanom vodom, koju su građani zvali pinga.

U novije vrijeme, doduše, pinga je pretvorena u tri panonska jezera i tako iskorištena kao turistička prednost grada Tuzla! Ali to je sasvim druga priča.”

Čitanje grada Aleksandra Ace Adamovića

U povodu desete godine od smrti i u znak sjećanja na Aleksandra Acu Adamovića 20. novembra 2013. godine promovisana je knjiga „Čitanje grada”. Riječ je o zbirci tekstova autora Aleksandra Ace Adamovića.

Pročitajte i ovo:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 18

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU