Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiNajava izložbe ''70 godina Rudi Čajaveca'' u Tuzli

Najava izložbe ”70 godina Rudi Čajaveca” u Tuzli

-

U Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića večeras od 19 sati će biti otvorena izložba „70 godina Rudi Čajaveca”, autora Slobodana Rašića

Rašić, kroz brojne fotografije, novinske članke, svjedočanstva bivših radnika te neke od najpoznatijih proizvoda jedne od najvećih elektronskih industrija u bivšoj SFR Jugoslaviji, donosi dokumentarnu i priču o nastanku, razvoju i sunovratu tokom postratne pljačkaške privatizacije Rudi Čajeveca.

Tvornica Rudi Čajavec, sa 10.5 hiljada radnika bila je temelj industrijskog i ekonomskog razvoja ne samo Banjaluke nego i Bosanske Krajine. U kompleksu Čajaveca u Banjaluci , kroz čiju su kapiju do početka 90-tih godina prošlog vijeka svakog dana ulazile hiljade radnika, danas su tržni centri i ugostiteljski objekti. Bivše radnice i radnici danas su pretvoreni u armiju nezaposlenih ili su nakon niza godina ekonomske neizvjesnosti ostvarili pravo na minimalne, starosne penzije.

Ova izložba dio je projekta „70 godina Rudi Čajaveca od procvata do propasti” udruženja Radnička solidarnost u BiH koji je realizovan uz nesebičnu podršku i pomoć fondacije Rosa Luxemburg.

Premijerno možete poslušati i govore bivših radnika i njihova sjećanja na rad u ovoj fabrici koja je proizvodila od tranzistora, televizora, auto opreme, do visokosofisticirane vojne opreme.

Svoja sjećanja govore Niko Josipović, Mladen Štefančić, Borka Maksimović, Milena Dodig, Momčilo Vesović, Zoran Mlađenović, Kamenko Kašiković i Liljana Čekić.

Ulaz na izložbu je slobodan.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...