NAJAVA: Održivi razvoj uz proces dekarbonizacije


najava: održivi razvoj uz proces dekarbonizacije

Fabrika cementa Lukavac, članica ugledne austrijske ABAG grupe, 6. oktobra, 2021. u hotelu Hills Sarajevo organizuje međunarodnu konferenciju „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“. Cilj ovog događaja je poticanje promjena u oblasti zbrinjavanja i ponovnog iskorištavanja otpada u BiH i regionu te skretanje pažnje na važnost smanjenja energetske ovisnosti o konvencionalnim gorivima i upotrebu alternativnih goriva i zelene energije. Konferencija će okupiti predstavnike građevinske industrije, proizvodnje cementa, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, kao i obrazovnih institucija. Fabrika cementa Lukavac kao jedan od vodećih pogona cementne industrije u Bosni i Hercegovini ovim će događajem proslaviti i dvadeset godina uspješne privatizacije.

 „Naši prioriteti su usko vezani za ciljeve održivog razvoja, želimo biti pokretači promjena i aktivno učestvovati u realizaciji procesa dekarbonizacije do 2030. godine, naglašava Nihad Begić, izvršni direktor za komercijalne poslove i marketing Fabrike cementa Lukavac.Prema njegovim riječima budući razvoj mora biti utemeljen na održivom ekonomskom rastu, ali praćen adekvatnim upravljanjem prirodnim resursima uz korištenje obnovljivih izvora energije.

Eminentni međunarodni i domaći stručnjaci će svojim predavanjima o aktuelnim temama, na osnovu primjera dobrih praksi u Austriji, Njemačkoj, Srbiji i BiH, dati uvid u savremene trendove i pristupe u cementnoj industriji, korištenju zamjenskih goriva, zelene-održive energije, smanjenju CO₂ emisija. Održat će se i panel diskusija o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš, i budućim planovima koji su u skladu sa ciljevima Agende 2030.

Cementna industrija u cijelom svijetu je već odavno posvećena maksimalnoj upotrebi goriva iz otpada, te da na taj način minimizira negativan uticaj na životnu sredinu. „Ovaj događaj će biti idealna prilika da se razmotre goruća pitanja, razmjene pozitivna iskustva, i kroz najbolje međunarodne i domaće primjere, probudi svijest i motivacija o mogućnosti primjena sličnih metoda u organizacijama i zajednicama, u kojima djeluju učesnici konferencije“, istakao je Begić i pozvao sve zainteresirane da se registruju putem linka https://gio.ba/#dobrodosli

Učešće na konferenciji je besplatno uz obaveznu registraciju do 26. septembra 2021.

Medijski pokrovitelji konferencije: Akta.ba, Business Magazine, Capital.ba, Radio 8, Oslobođenje, Poslovne novine, Ekapija.com, BoljiPosao.com, Biznisinfo.ba i FENA.

Kontakt: Mirsada Emrić, Divide Creative studio, [email protected], +387 61 140 049 Mirza Salković, Bejtovic Communications, [email protected], +387 61 510 045,

www.sodalive.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU