Tuzla vijesti TK iz minute u minutuNajavljena putna deblokada i pomoć obrtima Tuzlanskog kantona...

Najavljena putna deblokada i pomoć obrtima Tuzlanskog kantona (VIDEO)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i minsitar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić, zajedno sa delegacijama direkcije JU”Autoceste FBiH” i “Ceste Federacije BiH”, posjetili su danas Tuzlanski kanton

Kako je kazao premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, Novalićeva i Ramićeva posjeta je u stvari osnaživanje dogovora o značajnim temema za taj kanton. 

– Razgovarali smo o putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona. Mi nemamo niti jedan metar autocesta, niti brzih cesta. S druge strane, imamo najmanje kilometara magistralnih cesta u odnosu na broj stanovnika u FBiH. Druga tema o kojoj smo razgovarali je održavanje likvidnosti budžeta TK do kraja godine i osnaživanja pomoći privrednim subjektima i obrtima u održavanju njihovih likvidnosti. Tu se radi o subjektima koji su imali poteškoće u vremenu pandemije – kazao je Hodžić. 

Ističe da su intevizirani razgovori o putnim pravcima Tuzla – Brčko – Orašje, a potom Tuzla – Sarajevo. 

– Govorili smo o modelima izgradnje i načinima finansiranja izgradnje autoputa Tuzla – Brčko, te o modernizaciji magistrale Tuzla – Sarajevo. Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla – Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH su nam objasnili kako to najbolje možemo učiniti – objasnio je premijer TK.

Dogovorena je pomoć Tuzlanskom kantonu u istom iznosu kao i prošle godine, u iznosu oko 38,9 miliona KM, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima. 

– To je značajan doprinos Vlade FBiH prema Tuzlanskom kantonu. Finansijska podrška nije samo stvar izlaza iz pandemije, već i činjenica da u ranoj postpandemijskoj fazi TK ima najbržu stopu rasta izvoza i mi to nastojimo osnažiti, da TK bude lokomotiva koja će pokrenuti i ostale kantone – dodao je Hodžić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da su na tehničkom sastanku definisani pravci kojima će se pristupiti projektima u kojima učestvuju Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada FBiH. 

– Radi se o putnoj deblokadi TK, finansijskoj pomoći, te namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restruktuiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetine miliona KM. U takvim projektima dužno smo se ujediniti s partnerima iz TK. U TK moramo raditi na modernizaciji putne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na Koridoru 5c – rekao je Novalić. 

Naglašava da je Tuzlanski kanton najbrže rastući i najbrže sanira posljedice pandemije koronavirusa, a Vlada FBiH će izvoz iz TK potpomoći narednim transferima.

– Prošle godine smo to uradili sa 73 miliona KM, od čega je 38,9 išlo u budžet, a ostatak privredi, a sada ćemo to ponoviti, samo će se uložiti u obrte i izvoznike koji nisu dobili sredstva prošle godine. Također, pripremamo zakon o roditeljima negovateljima koji će najvjerovatnije biti usvojen iduće sedmice, gdje će od 500 do 800 osoba biti uposleno po osnovu skrbništva nad svojom djecom o trošku Federacije BiH – dodaje Novalić.

Novalić se osvrnuo i na proces vakcinacije u BiH, potvrdio da se u našoj zemlji trenutno nalazi 1.600.000 doza vakcina, ali je naglasio da zbog “razuđenog zdravstvenog sistema vakcinacija ide sporo”.

Najavio je ulazak velikog broja vakcina u narednih petnaestak dana, te dodao da Vlada FBiH za ovaj entitet pravi novi plan vakcinacije koji bi trebao ubrzati cijeli proces imunizacije stanovništva. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU