BiH jedina u regiji ostala na listi zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja putovanja

bih jedina u regiji ostala na listi zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja putovanja

Nakon pregleda u skladu s preporukom o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za neesencijalna putovanja u EU, Vijeće EU je ažuriralo popis zemalja, posebnih upravnih regija i drugih entiteta i teritorija za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja.

Konkretno, Urugvaj je dodan na popis, a Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bruneji Darussalam, Japan i Srbija uklonjeni su s popisa. BiH je ostala na ovoj listi.

Kako je navedeno u preporuci Vijeća EU, ovaj će se popis nastaviti pregledavati svake dvije sedmice i ovisno o situaciji ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 9. septembra 2021. države članice trebale bi postupno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Australija, BiH, Kanada, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj i Kina (pod uvjetom potvrde uzajamnosti).

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Obuhvataju epidemiološku situaciju i cjelokupan odgovor na COVID-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU