Nastavljena saradnja Tuzlanskog kantona sa Brodsko-posavskom županijom

Nakon uspješno realiziranih projekata prekogranične saradnje “Inovativnim umom do pametnih škola” (Pametne škole) i “Inovativnim umom do ICT pametnih škola” (Pametne škole II), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko-posavska županija (Republika Hrvatska) planiraju nove zajedničke projekte.

Tim povodom, a imajući u vidu početak programiranja novog finansijskog razdoblja 2021-2027. godina, danas je u Lukavcu održan sastanak zvaničnika Brodsko-posavske županija i Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK.

Ovom prilikom rezimirani su rezultati prva dva projekta, te je konstatovano da je to izuzetno dobar osnov za unaprjeđenje saradnje i rad na novim projektima. U razgovoru sa predstavnicima Brodsko – posavske županije identificirano je da su prioritetne oblasti za nastavak saradnje privreda, zdravstvo, te obrazovanje.

– Ovaj radni sastanak je otvaranje jedne nove etape uspješne saradnje sa Brodsko – posavskom županijom iz Republike Hrvatske u realizaciji prekograničnih projekata koji se sufinansiraju iz euro – fondova. Ova saradnja se uklapa u razvojne perspektive novog budžetskog razdoblja Republike Hrvatske i Strategiju razvoja Tuzalnskog kantona. Sa ovim pristupom i novim projektima očekujem da ćemo znatno podići konkurentsku osnovu Tuzlanskog kantona i naravno ono što je najbitnije uvesti Tuzlanski kanton u 21. stoljeće, vrijeme velikih promjena, digitalizacije, inovacije itd – kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Kada je u pitanju privreda, saradnja je moguća kroz unapređenje poduzetničke infrastrukture, jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, zelenu ekonomiju, regenerativnu poljoprivredu, te implementaciju projekata usmjerenih na istraživanje, razvoj i inovacije.

U oblasti zdravstva buduća saradnja je moguća u okviru javnog zdravstva i borbe sa pandemijom koronavirusa, te digitalizacije sistema zdravstvene zaštite, dok u obrazovanju predmet buduće saradnje može biti unapređenje energijske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije u školskim objektima, kreiranje zelenih zanimanja, rad sa darovitim učenicima i rad sa učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Svi predloženi projekti usklađeni su sa mjerama u okviru Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2021-2027.

– S pozicije nekoga ko „ima znatno više utakmica u nogama“ kada su u pitanju EU fondovi, ja bih danas istaknula da je Tuzlanski kanton, zajedno sa Centrom za razvoj i podršku, ispunio one osnovne uslove za upravljanje EU fondovima kada oni u tom obliku dođu u BiH. Na tom putu našli smo kvalitetnog i kreativnog partnera za uspješnju dugoročnu saradnju. Počeli smo sa dva projekta u sektoru obrazovanja, a danas otvaramo razgovore i usmjeravamo našu buduću saradnju. Želimo otvoriti područje saradnje i na poljoprivredu, gospodarstvo, start-up-ovi i sve ono što kao javni servis možemo staviti na raspolaganje privatnom sektoru – kazala je ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher.

Vrijednost projekata “Pametne škole” i “Pametne škole II” iznosila je ukupno 6,8 miliona KM, a oba su sufinanrisarana sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA CBC programa Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

U okviru projekta Pametne škole investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola, i to jednog u Brodsko – posavskoj županiji i šest na području Tuzlanskog kantona, dok je u projektu “Pametne škole 2” izvršena energetska obnova 33 školska objekta. U 18 škola u Tuzlanskom kantonu peći na fosilna goriva bit će zamijenjene pećima na drvnu biomasu/pelet, dok će na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji biti instalirani solarni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije.

Osim premijera Hodžića uime Vlade TK današnjem sastanku su prisustvovali ministar privrede Mevludin Hodžić sa saradnicima, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović i ministar zdravstva Božo Jurić sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK Maidom Sarihodžić. Uz predstavnike Vlade, današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za razvoj i podršku, partnerske organizacije sa kojom je Vlada uspješno realizirala prethodna dva projekta.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU