eNovostiTK INFONe smanjuje se...

Ne smanjuje se broj umrlih u TK, 12 preminulih u tri dana

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona i dalje je nepovoljna, jer se ne smanjuje broj umrlih od COVID-19 ili zdravstvenih komplikacija povezanih s ovom bolesti, zaključeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19.

-Oglašavanje-

Ministar zdravstva TK Božo Jurić kazao je ovom prilikom da je prisutan blagi pad broja novoprijavljenih slučajeva COVID-19 ali se broj hospitaliziranih na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla i dalje kreće između 120 i 150 pacijenata.

Na području Tuzle trenutno je 244 aktivno oboljelih te je, po riječima direktora Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla, Suada Bijedića, prisutna brza promjena kliničke slike kod pacijenata koji nisu vakcinisani.

U posljednjih sedam dana aplicirano je 8.015 doza i uglavnom se radi o revakcinaciji, 2. i 3. doza, dok je oko 1.000 građana vakcinisano prvom dozom. Trećom dozom, rečeno je ovom prilikom, mogu se vakcinisati i oni koji su prethodne doze primili van Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su još jednom apelirali na građane da se vakcinišu jer su na područje TK stigle sve vrste vakcina protiv COVID-19, saopćeno je iz Vlade TK.

U posljednja tri dana na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 112 novih slučajeva zaraze korona virusom, a izvršeno je testiranje 788 uzoraka, potvrđeno je danas iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

U zadnja tri dana preminulo 12 osoba

U Tuzli je evidentirano 38 novozaraženih osoba, u Lukavcu 22, Živinicama 12, Banovićima osam, Doboj Istoku sedam, po pet novih slučajeva evidentirano je u Gračanici, Gradačcu i Kalesiji, Srebreniku tri po dva u Kladnju i Sapni, dok je u Teočaku zabilježenn jedan slučaj.

U posljednja tri dana zabilježeno je 12 smrtnih ishoda uzrokovanih zarazom covid-19. Najstarija osoba bila je 1933. godište, a najmlađa 1983. godište.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je korona virusom aktivno zaražene 1149 osoba, 133 je hospitalizovano, a pet osoba je na mehaničkoj ventilaciji.

U kućnoj izolaciji je 1016 osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom 1359 osoba.

DRUGI UPRAVO ČITAJU