back to top

Neće biti obustave grijanja u Tuzli i Lukavcu

Nakon višednevne obustave rada u rudnicima koji su u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH, došlo je do problema u snadbijevanju ugljem Termoelektrane u Tuzli, što je uzrokovalo redukciju u isporuci toplinske energije za Tuzlu i Lukavac.

Kako nemaju rezervne količine uglja u TE Tuzla trenutno su aktivni samo jedan kotao u Bloku 3 i Blok 6.

  • Do potpune obustave isporuke toplinske energije neće doći. Trenutne količine uglja koje dobavljamo iz Banovića i Stanara su nam dovoljne da radi jedan kotao u Bloku 3 i Blok 6 na minimalnom tehničkom nivou. Dogovorili smo sa s Centralnim grijanjem Tuzla i Javnim preuzećem Rad iz Lukavca da zbog najavljenih niskih temperatura u petak ujutro, uključimo i drugi kotao u Bloku 3 – izjavio je direktor TE Tuzla Izet Džananović.

Ono što je sigurno jeste da će tokom mjeseca raditi na minimalnim količinama, ali ipak zahvaljujući ugovorima koji su potpisani i za decembar sa rudnicima u Stanarima i Banovićima, građani neće ostati bez grijanja.

Džananović je naglasio da i kada obustava bude prekinuta i proizvodnja počne u rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH, biće potrebno određeno vrijeme da se prevaziđu problemi koji su nastali u proteklom periodu zbog smanjene isporuke uglja, odnosno potpune obustave.

Prema posljednjim informacijama, postignut je dogovor između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza sindikata radnika u rudniku FBiH.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU