Mart u Narodnom pozorištu Tuzla počinje sa premijerom predstave ”Kreketanje” koja ima za cilj da publici dokaže tezu njenog autora, da je “pozorište najljudskija umjetnost”

“Kreketanje” u režiji Aleša Kurta, a autora Almira Bašovića je komad iz Bašovićeve zbrike “Četiri i po drame” za koju je dobio prestižnu književnu nagradu “Kočićevo pero”. Zbog ograničenosti broja publike u sali, predstava će imati tri premijere:  11. (četvrtak), 12. (petak) i 13. (subota) mart u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.

Tekst je baziran na Aristofanovoj drami “Žabe”, koja predstavlja prvo djelo o književnoj estetici baveći se poezijom i kritikom; a u slučaju “Kreketanja”, na sličan način i sličnim argumentima djelo ističe važnost pozorišne umjetnosti. Intrigantan naziv upućuje na čestu negativnu pojavu u današnjim predstavama.

 “Mi danas u pozorištu imamo prečesto neartikulisano kreketanje umjesto artikulisanog straha, čežnje; onih temeljnih emocija kojima se pozorište oduvijek bavilo. Imamo glumce koji unaprijed odustaju od ljepote pozorišta da bi krektali, da bi se bavili nekakvim tezgama i da bi radili ono za šta se nisu školovali” – objašnjava Bašović.

Režija Aleša Kurta je ovu ozbiljnu komediju i centralnu radnju predstave, koja se ogleda u neobičnom putovanju na drugi svijet, učinila vizuelno atrkativnom, dinamičnom, te uspješnom u predstavljanju svrhe pozorišta i njegove važnosti za društvo. 

Repriza ove “predstave o predstavi” je 27. marta (subota), simbolično na Svjetski dan teatra.

Karte možete rezervisati putem Facebook stranice Narodnog pozorišta Tuzla ili pozivom na broj: 035/251 – 646.

Sva izvođenja se odvijaju u skladu s mjerama za prevenciju širenja Koronavirusa.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare