Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVijestiNovi pristup u procesu planiranja za organe uprave u Tuzlanskom kantonu

Novi pristup u procesu planiranja za organe uprave u Tuzlanskom kantonu

-

Ministarstvo privrede TK, u saradnji sa Projektom integriranog lokalnog razvoja ILDP, zajedničkim projektom Vlade Švicarske i UNDP-a, danas je za predstavnike Tuzlanskog kantona upriličio edukaciju u svrhu predstavljanja procesa trogodišnjeg i godišnjeg planiranja za kantonalne organe uprave u Tuzlanskom kantonu.

Ključnu novinu predstavlja proces trogodišnjeg i godišnjeg planiranja, koji je u Tuzlanskom kantonu formalno iniciran usvajanjem Smjernica za trogodišnje planiranje rada Tuzlanskog kantona za period od 2022. do 2024.

Također, Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH i pratećim podzakonskim aktima, osiguran je usklađen pristup koji podrazumijeva harmonizirano, ujednačeno i kontinuirano djelovanje svih nivoa vlasti u Federaciji BiH u procesu operacionalizacije strateških ciljeva iz strateških dokumenata i nadležnosti organa uprave.

Pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica izjavila je da su pokrenuli aktivnosti na pripremi prvih trogodišnjih i godišnjih planova rada organa uprave, s obzirom da su na Tuzlanskom kantonu izvršene nužne izmjene legislative u ovoj oblasti, te da je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila i Smjernice za trogodišnje planiranje.

– Današnja edukacija ima za cilj da ojača kapacitete državnih službenika za primjenu novog pristupa, da olakša izradu implementacionih dokumenata zasnovanih prvenstveno na Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona, ali i omogući njihovo bolje povezivanje sa finansijskim planiranjem – kazala je Kusturica, saopćeno je iz Vlade TK.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...