Novi pristup u procesu planiranja za organe uprave u Tuzlanskom kantonu

Ministarstvo privrede TK, u saradnji sa Projektom integriranog lokalnog razvoja ILDP, zajedničkim projektom Vlade Švicarske i UNDP-a, danas je za predstavnike Tuzlanskog kantona upriličio edukaciju u svrhu predstavljanja procesa trogodišnjeg i godišnjeg planiranja za kantonalne organe uprave u Tuzlanskom kantonu.

Ključnu novinu predstavlja proces trogodišnjeg i godišnjeg planiranja, koji je u Tuzlanskom kantonu formalno iniciran usvajanjem Smjernica za trogodišnje planiranje rada Tuzlanskog kantona za period od 2022. do 2024.

Također, Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH i pratećim podzakonskim aktima, osiguran je usklađen pristup koji podrazumijeva harmonizirano, ujednačeno i kontinuirano djelovanje svih nivoa vlasti u Federaciji BiH u procesu operacionalizacije strateških ciljeva iz strateških dokumenata i nadležnosti organa uprave.

Pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica izjavila je da su pokrenuli aktivnosti na pripremi prvih trogodišnjih i godišnjih planova rada organa uprave, s obzirom da su na Tuzlanskom kantonu izvršene nužne izmjene legislative u ovoj oblasti, te da je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila i Smjernice za trogodišnje planiranje.

– Današnja edukacija ima za cilj da ojača kapacitete državnih službenika za primjenu novog pristupa, da olakša izradu implementacionih dokumenata zasnovanih prvenstveno na Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona, ali i omogući njihovo bolje povezivanje sa finansijskim planiranjem – kazala je Kusturica, saopćeno je iz Vlade TK.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU