Projekt asistencije energetskom sektoru bio je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić, sa predstavnicima Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih američkih država (USAID) predvođenim projekt menadžerom Ankicom Gavrilović.

Tom prilikom predstavljeni su ciljevi projekta, te se razgovaralo o preprekama za investiranje u energetski sektor, energetskoj efikasnosti, kao i drugim pitanjima u vezi sa Projektom.

Istaknuto je da su analize USAID-a pokazale da investitori prije investicije moraju proći izuzetno kompleksne procedure, što djeluje obeshrabrujuće, tim više što je kompleksnost procedura neovisna o veličini projekta.

Ipak, akcentirano je da je okvir i ambijent za investicije u TK dobar, ali postoje određeni detalji koji bi mogli biti kvalitetnije uređeni.

– Prijedlozi projekata dolaze u vrijeme kad se suočavamo sa brojnim problemima u vezi sa izgradnjom Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i kada smo primorani razmišljati o alternativama. U tom smislu zahvalni smo na inicijativi i spremnosti USAID-a da nam pomognu – kazao je premijer Hodžić izražavajući zainteresiranost Vlade za danas predložene aktivnosti.

Direktor Projekta Mak Kamenica kazao je da Tuzlanski kanton u toj oblasti prednjači. Pokazale su to dosadašnje analize, ali on smatra da se neke stvari mogu bitno unaprijediti.

– Prije svega mislim na ukidanje neophodnosti ishodovanja određenih dozvola koje su sada obavezujuće. Želja nam je da svi investitori na području cijele BiH imaju isti ili veoma sličan pravni okvir i iste uslove za investiranje i razvoj – rekao je Kamenica.

Današnjem sastanku prisustvovali su i resorni ministri Vedran Lakić, Zvjezdan Karadžin i  Mevludin Hodžić, kao i i specijalista za pravne poslove Feđa Bajraktarević i ekspert za legislativu i regulativu Elma Haverić, saopćeno je iz Vlade TK.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare