Novi zakon o kulturi TK bi trebao unaprijediti stanje u toj oblasti

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o kulturi TK kojim se uspostavlja konstrukcija normativnog sistema u kulturi koji je dosad nedostajao, a koji će se izgraditi kroz više posebnih zakona koji se uređuju.

– Tekst Prijedloga zakona o kulturi je prije svega izraz nastojanja da se uredi i unaprijedi stanje o resornoj oblasti. Zakon daje jasne definicije prava i obaveza svih subjekata u kulturi kao glavnih faktora na području TK – izjavio je na pres-konferenciji ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović.

Pored ustanova u oblasti kulture, poseban značaj Vlada Tuzlanskog kantona dala je i udruženjima građana, kao i umjetnicima i stručnjacima u kulturi.

Ovim prijedlogom zakona jasno su definisane djelatnosti u kulturi i konkretni načini za ostvarivanje podsticaja za razvoj kulture na području TK.

– Ovim zakonom se prvi put definiše pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi, te se uvodi registar pravnih lica u oblasti kulture i registar fizičkih lica, kao i evidencija o udruženjima građana i fondacija kao nosilaca djelatnosti u kulturi, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije i uloge – izjavio je Muratović.

Biće uveden i pojam istaknutog stvaraoca u oblasti kulture sa složenim i veoma zahtjevnim uslovima za sticanje tog statusa, te skromnim beneficijama u vidu ostvarivanja ovog prava u vidu godišnje nagrade u visini od jedne do tri neto plate isplaćene u Federaciji BiH.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU