Novom opremom unaprijeđena digestivna endoskopija na UKC-u Tuzla

Na Klinici za interne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli danas je predstavljen novi ERCP aparat koji će unaprijediti i otvoriti mogućnosti za izvođenje novih dvadeset procedura iz oblasti digestivne endoskopije.

– Radi se o jednom značajnom zanavljanju endoskopske opreme u sklopu gastrologije i hepatologije u Klinici za interne bolesti. Skoro 15 godina niti jedan novi aparat nije ušao u kliniku vezano za gastrologiju, tako da smo imali strašnih problema sa kvarovima i imali smo nemogućnost da do samog kraja pratimo sve one važeće svjetske vodiče – izjavio je v.d. načelnika, prof.dr.med.sci. Nermin Salkić.

Nabavkom ove opreme Klinika za gastrologiju i hepatologiju će moći pratiti sve svjetske vodiče. Radi se o dva endoskopska stupa vrhunske kvalitete, tri endoskopa te modernoj elektrohiruškoj jedinici koja će omogućiti mnogo novih procedura za pacijente. Ovim je, kako je rečeno, značajno unaprijeđena kompletna digestivna endoskopija u sklopu Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

– S obzirom da smo dolaskom nove opreme mi napokon zaokružili jednu cjelinu gdje svi pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona neće biti osuđeni na odlazak u druge ustanove, nego će sva neophodna medicinska skrb biti omogućena u UKC Tuzla – izjavio je direktor UKC Tuzla Alen Kamerić.

Klinika gastrologije i hepatologije je novom opremom pojačana kako hardverski, tako i softverski, a šef Klinike za gastrologiju i hepatologiju Predrag Jovanović kaže da su pored nove opreme dobili i mlađi kadar ljekara koji će biti budućnost ovog odjeljenja i znati maksimalno iskoristiti novu opremu.

– Važno je da se stanovništvu Tuzlanskog kantona ponudi puno brža i kvalitetnija dijagnostika i terapija što se tiče gastroenteroloških oboljenja, naročito sam ponosan na novi ERCP, aparat naši mladi kadrovi su već na edukaciji van zemlje, kao i na edukaciji koja će pomoći u zbrinjavanju onkoloških bolesnika – istakao je. 

Nabavljena oprema u Kliniku za interne bolesti UKC-a Tuzla je višemilionske vrijednosti. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU