Tuzla vijestiNovom opremom unaprijeđena digestivna endoskopija na UKC-u Tuzla

Novom opremom unaprijeđena digestivna endoskopija na UKC-u Tuzla

Na Klinici za interne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli danas je predstavljen novi ERCP aparat koji će unaprijediti i otvoriti mogućnosti za izvođenje novih dvadeset procedura iz oblasti digestivne endoskopije.

– Radi se o jednom značajnom zanavljanju endoskopske opreme u sklopu gastrologije i hepatologije u Klinici za interne bolesti. Skoro 15 godina niti jedan novi aparat nije ušao u kliniku vezano za gastrologiju, tako da smo imali strašnih problema sa kvarovima i imali smo nemogućnost da do samog kraja pratimo sve one važeće svjetske vodiče – izjavio je v.d. načelnika, prof.dr.med.sci. Nermin Salkić.

-Oglašavanje-

Nabavkom ove opreme Klinika za gastrologiju i hepatologiju će moći pratiti sve svjetske vodiče. Radi se o dva endoskopska stupa vrhunske kvalitete, tri endoskopa te modernoj elektrohiruškoj jedinici koja će omogućiti mnogo novih procedura za pacijente. Ovim je, kako je rečeno, značajno unaprijeđena kompletna digestivna endoskopija u sklopu Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

– S obzirom da smo dolaskom nove opreme mi napokon zaokružili jednu cjelinu gdje svi pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona neće biti osuđeni na odlazak u druge ustanove, nego će sva neophodna medicinska skrb biti omogućena u UKC Tuzla – izjavio je direktor UKC Tuzla Alen Kamerić.

Klinika gastrologije i hepatologije je novom opremom pojačana kako hardverski, tako i softverski, a šef Klinike za gastrologiju i hepatologiju Predrag Jovanović kaže da su pored nove opreme dobili i mlađi kadar ljekara koji će biti budućnost ovog odjeljenja i znati maksimalno iskoristiti novu opremu.

– Važno je da se stanovništvu Tuzlanskog kantona ponudi puno brža i kvalitetnija dijagnostika i terapija što se tiče gastroenteroloških oboljenja, naročito sam ponosan na novi ERCP, aparat naši mladi kadrovi su već na edukaciji van zemlje, kao i na edukaciji koja će pomoći u zbrinjavanju onkoloških bolesnika – istakao je. 

Nabavljena oprema u Kliniku za interne bolesti UKC-a Tuzla je višemilionske vrijednosti. (Fena)

Popularno ovih dana