Obilježena 29. godišnjica formiranja 2. korpusa Armije RBiH

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo danas je u Tuzli, uime resornog ministarstva, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije RBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću.

Događaj su organizirali Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona (TK) i Koordinacija boračkih saveza TK.

Terzo je u obraćanju prisutnima, bivšim pripadnicima 2. korpusa, članovima porodica šehida i poginulih branilaca, ratnim vojnim invalidima te drugim okupljenim građanima, istakao značaj 2. korpusa u odbrani zemlje.

Kazao je da o hrabrosti i podvizima pripadnika 2. korpusa svjedoči i to da je oko 11 hiljada njihovih pripadnika dalo živote za odbranu Bosne i Hercegovine, a oko sedam hiljada iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi.

– Moramo biti ponosni na te ljude i istinu o hrabrosti i časnoj odbrani prenositi na mlade. Od ukupno devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, na području Tuzlanskog kantona, iz redova 2. korpusa imamo tri, Mehdina Hodžića, Nesiba Malkića i Hajrudina Mešića – rekao je Terzo.

Tokom obilježavanja, ukazana je počast i položeno cvijeće na spomen-obilježje šehidima i poginulim braniteljima ARBiH OOR 1992-1995, spomeniku Zlatnim ljiljanima, Partizanskom spomen-groblju, mezarju žrtvama stradalim na Kapiji 25. maja 1995. godine te na spomen-obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u Tuzli.

Programom obilježavanja planirani su i defile veterana 2. korpusa ARBiH, svečana akademija te izložba posvećena godišnjici 2. korpusa.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU