ŽiviniceOdluka VSTV-a BiH – Kajganić jedini kandidat za...

Odluka VSTV-a BiH – Kajganić jedini kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je u nastavku sjednice donijelo odluku da aktuelni v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić ostane jedini kandidat za tu poziciju.

Time je razriješena dilema u kontekstu ranijeg prijedloga nadležnog Podvijeća da se konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ponovi.

Nakon što se Podvijeće povuklo, donesena je odluka, koju je saopćio predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija – da se poništi prijedlog o ponavljanju konkursne procedure te da Kajganić bude nominovan i izloži svoj program na narednoj sjednici VSTV-a, koja je planirana za 19. i 20. oktobar.

Za tu odluku glasalo je deset članova VSTV-a, jedan je bio protiv, dok su dva bila suzdržana.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH pristupila su četiri kandidata i to – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Nakon razgovora, kreirana je rang-lista kandidata, prema kojoj je prvorangirani aktuelni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković, a četvrtorangirani Seid Marušić.

S obzirom na novonastale okolnosti, te da je integritet kandidatkinje Kajmaković doveden u pitanje nakon što je uvrštena na američku ‘crnu listu’ i da kandidat Janjić, koji je u međuvremenu povukao kandidaturu, nije podoban zbog ranije izrečene pravosnažne disciplinske kazne, a da kandidat Marušić nije ispunio potrebne uslove, izbor je pao na samo jednog kandidata – Milanka Kajganića.

The post Odluka VSTV-a BiH – Kajganić jedini kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU