Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiOdređen pritvor dilerima iz Tuzle i Brčkog: Drogu držali u buradima ispod...

Određen pritvor dilerima iz Tuzle i Brčkog: Drogu držali u buradima ispod zemlje i kamenja

-

Na prijedlog Tužilaštva Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor šestorici osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga, uhapšenim u operativnoj akciji “Klanac”  

Organizatoru T.H. i pripadnicima grupe za organizirani kriminala R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E pritvor je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili utjecajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko Distrikta BiH.

Iz tog tužilaštva podsjećaju kako protiv ove grupe, koja je na području Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo i Policija Distrikta duže vrijeme intenzivno provode istražne aktivnosti.

Prije tri dana provedena je operativna akcija kodnog naziva Klanac, kada je slobode lišen veći broj osoba i izvršen pretres na 22 lokacije.

Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je u srijedu predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor.

Određivanje pritvora predloženo je i usljed bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak.

Postupivši po tužilačkom prijedlogu Osnovni sud Distrikta danas je odredio jednomjesečni pritvor T.H., R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E. koji im se računa od dana lišavanja slobode.

Grupa s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka, osumnjičena je da je na području Distrikta Brčko i Gračanice prometovala više od devedeset kilograma opojnih droga, skrivajući je do daljnjeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim buradima.

Sumnja se da je T.H. kao osobe zadužene za prevoz droge određivao B.A., A.E. i M.E., koji je uz R.A., M.S., H.A. i T.K. vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje.

Svi oni osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Organizatoru grupe za organizirani kriminal može se izreći kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, dok se njenim pripadnicima može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina, navodi se u saopćenju. (Fena)

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona

U nastavku pročitajte vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona...  Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona trenutni broj vakcinisanih građana protiv koronavirusa...