Održana prva aktivnost “Muzikoterapija sa djecom” u okviru projekta “Mjesec sevdaha u Tuzli” –

održana prva aktivnost “muzikoterapija sa djecom” u okviru projekta “mjesec sevdaha u tuzli” –

Jučer sa početkom od 12:00h održana je prva aktivnost „Muzikoterapija sa djecom“ u okviru projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli“ u Ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla. Ovu radionicu su održale profesorica dr.sc. Medina Vantic Tanjić, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, profesorica Jasna Hadziselimović, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla i Dejan Milkunić, profesor harmonike JU Srednja muzički škola Tuzla. Cilj ove radionice je druženje mladih iz ustanova Centar za djecu sa višestrukom smetnjama “Koraci nade”, JU Srednja muzička škola Tuzla i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju.

Muzika se smatra univerzalnim oblikom komunikacije koji ima mogućnost nadići lingvističke, fizičke, mentalne i spoznajne prepreke u razumijevanju s drugima. Kada se govori o primjeni muzike i muzikoterapijskih metoda u radu s djecom s teškoćama u razvoju, oni se prvestveno koriste iz tzv. terapeutskih razloga, smatrajući kako će se upravo na taj način ovoj skupini djece pomoći u prevladavanju poteškoća i prepreka s kojima se oni i njihove obitelji svakodnevno suočavaju.

Obzirom da  djeca uče kroz spontane interakcije u svom prirodnom okruženju, naša ideja je bila da kroz slušanje i pjevanje sevdalinke postignemo navedene benefite kako kod djece s teškoćama u razvoju, tako i kod djece tipičnog razvoja. Sevdalinka je upravo zbog toga važna  što je prirodno okruženje naše djece, što je autohtona tradicionalna bosanskohercegovačka lirska narodna pjesma originalnog i unikatnog muzičkog izraza, najreprezentativnija i najljepša kulturna baština BiH, koju njen narod čuva i njeguje vijekovima, što potvrđuje njena neprolazna popularnost.

Ovakav tip radionice je prvi put održan u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Organizatori ovog događaja Udruženje muzičkih umjetnika uz podršku institucija i partnera  imaju za cilj da u narednom periodu aktivno rade na osnivanju centra za muzikoterapiju, što bi našim mladim korisnicima pomoglo u razvoju, poticanju kreativnosti, razvijanju svijesti o sebi, poticanju samostalnosti, motoričke usklađenosti i drugih sposobnosti.

Naredna aktivnost u okviru projekta „Mjesec sevdaha u Tuzli“ je Javna tribina za nominaciju sevdalinke u UNESCO listu koja će se održati 16.novembra 2023.godine sa početkom od 18:00h  u Hrvatskom kulturnom centru Tuzla.

 


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU