Općina Lukavac – Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih


općina lukavac – lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih

U okviru inicijative Fakat je vakat za mlade 2.0, tri krovna tijela mladih – Vijeće mladih FBiH, u saradnji sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su 09.09.2021. godine, na Ilidži organizovali događaj Youth Nest: Gathered4Youth.

Organizacije okupljene u “omladinskom gnijezdu” su predstavile i rezultate njihovog rada u prethodnom periodu, tj. ideje kako osnažiti omladinski sektor u Bosni i Hercegovini. Preko 300 mladih ljudi direktno uključeni u Fakat je vakat za mlade aktivnosti, 13 podržanih lokalnih građanskih inicijativa mladih, program osnaživanja omladinskih organizacija u okviru programa Omladinski inkubator, samo su neki od rezultata koje su krovne organizacije prezentovale. Ovaj svečani trenutak je iskorišten i da se dodijele nagrade jedinicama lokalne samouprave koje su postigle najbolje rezultate u radu sa mladima u 2020. godini, a to su: Općina Lukavac – Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih, Općina Jablanica – Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad sa mladima, Općina Ilidža – Lider u oblasti lokalnih politika za mlade, Grad Prijedor – Lider u podršci razvoja potencijala mladih i Općina Centar Sarajevo – Lider u oblasti zapošljavanja mladih.

Ispred Općine Lukavac događaju je prisustvovao dr. Željko Zombra, stručni saradnik za pitanja mladih u Općini Lukavac koji je preuzeo nagradu.

Uz učešće predstavnica i predstavnika omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima, prijatelja iz donatorske zajednice i međunarodnih institucija, tri krovne organizacije su proslavile rezultate postignute u posljednjih 18 mjeseci implementacije projekta.

Iz krovnih organizacija su poručili da vjeruju da je fakat vakat za mlade, ali i sistemska rješenja, podršku institucija vlasti i mijenjanje zajednica iz kojih dolazimo. Fakat je vakat da se glas mladih čuje, da se prepoznaju rezultati njihovog rada, da ih se pita za odluke koje se donose, a bitne su za njihov život. Prisutnima su se pored predstavnika krovnih organizacija za mlade obratili i podržali ih u njihovim nastojanjima da poprave status populacije koju predstavljaju i gospođa Deborah Mennuti, otpravnica poslova ambasade SAD u BiH, gospođa Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini te gospođa Laura Lungarotti, šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU