eNovostiTuzla vijestiOtrovni otpad iz...

Otrovni otpad iz Tuzle će biti izmješten

Poljska firma Organika izdvojit će 250.000 KM za čišćenje kruga nekadašnje fabrike HAK 1 od opasnih materija koje su uglavnom uskladištene u bačvama na nepropisan način.

Taj iznos omogućit će izvoz 150 tona opasnih materija iz industrijske zone Tuzle jer na području naše zemlje ne postoji deponija za opasan otpad.

-Oglašavanje-

Rezultat je to kontinuiranih napora Vlade Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način.

Po riječima resornog ministra Zvjezdana Karadžina, to je plod napora koje je uložila Vlada TK preko resornog ministarstva i napora federalne inspektorice Maide Bešlagić.

– Tim smo združenim pritiskom uspjeli da pokrenemo s mrtve tačke pitanje uklanjanja opasnog otpada, pitanje koje stoji na tapetu nekih 13 godina – dodao je Karadžin.

Značajan broj aktivnosti usmjerenih ka tome da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK nastavljaju i apliciranjem u Federalnom fondu za zaštitu okoliša za sredstva za izradu studije uticaja na okoliš za uklanjanje kruksa, saopćeno je iz Vlade TK. (Fena)

DRUGI UPRAVO ČITAJU