Otto Englander/ Tuzlak koji je stvarao Disneyeve klasike Pinocchio, Mickey Mouse i Paja Patak

Ime Otto Englander vjerovatno je malo kome poznato u Tuzli i našoj zemlji, iako je riječ o rođenom Tuzlaku koji je dostigao zvjezdane visine zahvaljujući svom radu u Hollywoodu

Naime, riječ je o piscu koji je 17. februara davne 1906. godine rođen u Tuzli, iz koje je otišao početkom dvadesetih godina 20. stoljeća, nakon čega je napravio sjajnu hollywoodsku karijeru.

O njemu se do sada vrlo malo toga znalo u BiH, no sjajnu je životnu priču rođenog Tuzlaka otkrio slikar i multimedijalni umjetnik Ismar Mujezinović.

“Nije to ništa spektakularno, što sam ga upravo ja otkrio. Ja sam poznavao Ernu, njegovu ženu, a njih dvoje bili su dobri prijatelji s mojim ocem. Na osnovu toga sam znao da je on bio u Walt Disneyu, te sam znao i da je bio suvlasnik jedno vrijeme. Tek poslije sam vidio koliki je bio njegov opis, a zatim i da je rođen upravo u Tuzli”, istaknuo je Mujezinović za Radiosarajevo.ba.

otto englander
Otto Englander

Nakon što je otkriveno porijeklo Englandera, čija slava je obnovljena 49 godina nakon njegove smrti od srčanog udara u Los Angelesu, priča je zaintegrirala i javnost u BiH.

Inače, zvjezdani put Englandera, sina Jevreja Bele Englender i Gisele Lisska, počinje dvadesetih godina 20. stoljeća, kada je otputovao u SAD, gdje je završio njujoršku umjetničku školu Chester School. Po završetku obrazovanja uputio se u Los Angeles, gdje je postao dio kreativnog tima Walt Disneya, u vrijeme kada je ovaj studio razvijao neke od najvećih animiranih hitova u historiji. Također, bio je u braku sa Ernom Pinto, također porijeklom iz BiH, koja je bila dopisnica Politike iz SAD-a.

Vrlo brzo Otto Englander se etablirao kao pouzdan partner, te je postao autor scenarija i priča za brojne kratke animirane filmove iz serije o Mickey Mouseu i Paji Patku, ali i nizu drugih antologijskih animiranih filmova uz koje su odrasle generacije ljubitelja animacije. No, ono prema čemu se posebno istaknuo jeste pisanje priča ili scenarija za dugometražne animirane filmove koje smo vjerovatno svi mi gledali.

Krenuo je s prvim dugometražnim animiranim filmom iz Disneyeve produkcije, koji je prema izboru American Film Institutea izabran za najbolji animacijski klasik svih vremena. Naravno, riječ je o Snježani i sedam patuljaka. Uskoro su stigli i brojni drugi klasici, među kojima su Fantasia i nadaleko poznati Dumbo.

Kruna uspjeha rada na dugometražnim filmovima je svakako doprinos koji je Otto Englander dao tokom kreiranja neprikosnovenog klasika Disneyeve produkcije Pinocchioa, koji je ujedno i prvi animirani film sa nekoliko Oscara.

Pored animiranih filmova, Otto Englander je radio i na scenarijima za igrane western filmove kao što su Massacre River i The boy from Indiana, a učestvovao je i u izradi kostimirane historijske akcije The Diamond Queen.

Od 2018. godine ustanovljena je nagrada Otto Englander na Tuzla Film Festivalu za najbolji scenarij.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU