Otvorena izložba “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici” u Tuzli

Na trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba dokumentarne fotografije “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici” autora fotoreportera Ahmeta Bajrića – Blicka.

  • Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Zamislite koliko nam je riječi Ahmet Bajrić poručio i poslao kroz sve ove godine. Svaki jul kod nas budi emocije, tjeskobu i nelagodu. Moramo shvatiti i prihvatiti da su ove fotografije dokaz o počinjenom genocidu nad Bošnjacima – kazao je Irfan Halilagić, premijer TK, koji je i otvorio izložbu.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je potcrtao važnost manifestacione kulture i kulture sjećanja uopšte.

  • Blicko je u svojim fotografijama sačuvao toliko istine i kako vrijeme bude prolazilo cijena njegove dokumentarne fotografije bit će sve veća – istaknuo je Imamović.

Krajnji cilj Ahmeta Bajrića je da izložbu postavi u Beogradu kako bi tamošnjoj javnosti pokazao šta se događalo u Srebrenici i Podrinju.

  • Moramo pričati o genocidu u Srebrenici jer će za 10 ili 20 godina reći da se tamo ništa nije dogodilo. Imaju fotografije, imaju tekstovi, imaju filmovi, imaju presude o počinjenom genocidu. Čovjek nije od kamena i zaista je bilo teško gledati majke kako tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova. Meni je najteže bilo prilikom otkopavanja grobnice u Suhoj kod Bratunca kada je ekshumirana majka sa nerođenom bebom. To su prizori od kojih vam se ledi krv u žilama – kazao je Ahmet Bajrić – Blicko. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Alem Sinanovic
Alem Sinanovichttp://www.tnt.ba
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU