Ovo su bolesti od kojih najčešće umiru građani TK

Prema Analizi zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u prošloj godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja.

Ono što je novina za prethodnu godinu je činjenica da smo imali pojavu pandemije Covid-19, koja je postala jedan gorući problem kada je u pitanju zdravstveni sistem TK. području TK.

Vodeći uzroci obolijevanja građana TK su: hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, dijabetes, druge dorzopatije te drugi endokrini i metabolički poremećaji. U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u prošloj godini pacijenti su najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog trakta. Ono što zabrinjava jeste negativan prirodan priraštaj, naglašava Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

To je trend koji je već nekoliko godina prisutan na TK, a nažalost i u prethodnoj godini imamo bilježimo taj trend. I dalje na području TK su vodeći uzroci smrtnosti kardiovaskularna oboljenja, maligne bolesti, tu se, također, nije nešto značajno promijenilo u odnosu na neki ranije periode – dodaje Jurić.

U toku 2020. na području Tuzlanskog kantona registrirano je ukupno 12.181 oboljelih osoba od zaraznih i parazitarnih oboljenja, a vodeća bolesta je Covid-19 infekcija.

Ono što je novina za prethodnu godinu je činjenica da smo imali pojavu epidemije Covid-19, koja je postala jedan gorući problem kada je u pitanju zdravstveni sistem TK.

Kao najučestalije lokalizacije malignoma na TK registrovani su: dojka, prostata, pluća, mokraćna bešika, ženski reproduktivni organi i bubrega, dok su od šećerne bolesti liječena 469 pacijenata. (RTVTK)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU