Živinice“Pedagogija otpora Branka Ćopića” na sceni Narodnog pozorišta...

“Pedagogija otpora Branka Ćopića” na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Pedagogija otpora Branka Ćopića“, autora i reditelja Zlatka Pakovića, naziv je nove predstave koju će tuzlanska publika premijerno gledati u Narodnom pozorištu Tuzla, u ponedjeljak 10. oktobra u 19,30 sati.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra OMAHA iz Cazina, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je svoju praizvedbu doživjela u junu ove godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina.

U predstavi „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine: Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović. Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković.

Prema riječima autora i reditelja Pakovića, predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ se bazira na umjetnosti i vještini glume, lišena je svega suvišnog, kako bi tema otpora došla do najdubljeg svog izraza. Predstava ističe nadljudsku potrebu čovjeka da kaže „da“ kada treba, odnosno „ne“, kada nešto nije istinito. Predstava je to o našoj savremenosti, a Branko Ćopić se ukazao kao čovjek koji nam se obraća iz budućnosti.

Predstava je sklopljena od devet scena, kroz koje se propituju odnosi i sukobi autoriteta i poslušnika, položaj boraca iz nedavnog rata, mjesto i uloga žene u društvu danas, prijetnje ISIL-ovaca svakome koji ne misli isto kao oni, migranti u potrazi za novim domom, a svaka scena vijerno dočarava stvarnost u kojoj živimo.

Narodno pozorište Tuzla je već imalo uspješnu saradnju sa gospodinom Pakovićem, na produkcijama predstava „Crkva Bosanska“, za koju Paković potpisuje scenarij i režiju, te produkciji predstave „Hamlet“, autora Williama Shakespearea, koju je Paković režirao u prošloj pozorišnoj sezoni.

Prva repriza predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je u utorak, 11. oktobra u 19,30 sati.

Informacije i rezervacije ulaznica za premijeru i prvu reprizu predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“, mogu se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i 035 251 646, te email [email protected]

The post “Pedagogija otpora Branka Ćopića” na sceni Narodnog pozorišta Tuzla appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU