PILJIĆ METODA Inovativna metoda tuzlanskog doktora Piljića veliki doprinos svjetskoj medicini

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodić upriličio je prijem za prof. dr. Dragana Piljića, ljekara po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte Piljić metoda

Piljić metoda‘ je metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tokom protekle decenije kontinuirano radio taj istaknuti tuzlanski ljekar Dragan Piljić. Njegova metoda predstavlja novi pristup u operativnom tretmanu zahvaljujući kojem će doći do samanjenja postoperacijskih komplikacija, a pacijent kraće boravi u intezivnom liječenju.

Doktor Piljić, koji je inače šef Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, informirao je premijera Hodžića o višegodišnjem istraživanju koje je rezultiralo novom, u svijetu priznatom, operativnom metodom.

Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima, pod imenom “Piljić metoda“.

Doprinos medicini

Premijer TK Kadrija Hodžić čestitao je doktoru Piljiću za sva dosadašnja priznanja i zahvalio, u ime građana TK, za doprinos medicini kao nauci i omogućavanju lakšeg oporavka pacijenta nakon operacije.

  • Inovativna metoda doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i Univezitetsko kliničkom centru Tuzla, ovom kantonu i državi. Njegovo postignuće je dokaz da imamo vrsne stručnjake u oblasti medicine – izjavio je premijer Hodžić.

Kako je kazao, medicina se, naročito u proteklom periodu, našla pred novim izazovom.

  • Ljekari su vitezovi u ovom vremenu izazova, koje je pred nas sve stavila i pandemija – smatra on.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost iz Vlade TK, sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva TK Božo Jurić koji je čestitao kolegi Piljiću za inovativnu metodu i priznanja, te kao kolega pohvalio njegov dosadašnji rad.

Profesor dr. Dragan Piljić dobio je nedavno i ‘Večernjakov pečat’ za metodu iz kardiovaskularne hirurgije nazvanu po njegovom imenu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU