eNovostiTuzla vijestiPILJIĆ METODA Inovativna...

PILJIĆ METODA Inovativna metoda tuzlanskog doktora Piljića veliki doprinos svjetskoj medicini

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodić upriličio je prijem za prof. dr. Dragana Piljića, ljekara po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte Piljić metoda

-Oglašavanje-

Piljić metoda‘ je metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tokom protekle decenije kontinuirano radio taj istaknuti tuzlanski ljekar Dragan Piljić. Njegova metoda predstavlja novi pristup u operativnom tretmanu zahvaljujući kojem će doći do samanjenja postoperacijskih komplikacija, a pacijent kraće boravi u intezivnom liječenju.

Doktor Piljić, koji je inače šef Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, informirao je premijera Hodžića o višegodišnjem istraživanju koje je rezultiralo novom, u svijetu priznatom, operativnom metodom.

Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima, pod imenom “Piljić metoda“.

Doprinos medicini

Premijer TK Kadrija Hodžić čestitao je doktoru Piljiću za sva dosadašnja priznanja i zahvalio, u ime građana TK, za doprinos medicini kao nauci i omogućavanju lakšeg oporavka pacijenta nakon operacije.

  • Inovativna metoda doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i Univezitetsko kliničkom centru Tuzla, ovom kantonu i državi. Njegovo postignuće je dokaz da imamo vrsne stručnjake u oblasti medicine – izjavio je premijer Hodžić.

Kako je kazao, medicina se, naročito u proteklom periodu, našla pred novim izazovom.

  • Ljekari su vitezovi u ovom vremenu izazova, koje je pred nas sve stavila i pandemija – smatra on.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost iz Vlade TK, sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva TK Božo Jurić koji je čestitao kolegi Piljiću za inovativnu metodu i priznanja, te kao kolega pohvalio njegov dosadašnji rad.

Profesor dr. Dragan Piljić dobio je nedavno i ‘Večernjakov pečat’ za metodu iz kardiovaskularne hirurgije nazvanu po njegovom imenu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU