back to top

Poboljšana signalizacija na pet pružnih prelaza u TK (VIDEO)

Željeznice Federacije BiH implementiraju projekt zaštite najkritičnijih putnih prelaza na kojima su se često dešavale nesreće.

Signalizacija će biti poboljšana na jednom pružnom prelazu na području opštine Novi Grad Sarajevo i pet pružnih prelaza na području TK. Tri su na području opštine Lukavac, a dva na području opštine Živinice.

Pružni prelazi Lukavac Soda i Križaljka Živinice imaju  aktivnu zaštitu sa branicima, dok  dva prelaza u Bistarcu i prelaz u Šerićima kod Živinica imaju pasivnu zaštitu bez branika samo sa Andrejovim križom i znakom STOP. Na ovih prelaza Željeznice FBiH postavile su novu svjetlosno zvučnu signalizaciju s branicima. Svečano će biti puštena u rad u srijedu.

 “Ti uređaji se nailaskom voza sami aktiviraju, uključuju se prvo svjetlosno zvučnia signalizacija a poslije toga dolazi do spuštanja polubranika”, rekao je Redžo Čeliković, šef Službe za organizaciju i sigurnost prometa Tuzla Željeznice FBiH Tuzla.                                                         

Ukupna vrijednost projekta zaštite šest pružnih prelaza, jednog u Sarajevu i pet na području TK iznosi 1 900 000 KM. Novac je obezbijedila Vlada Federacije BiH. Iz Željeznica FBiH kažu da bi trebalo nastaviti ulaganje u infrastrukturu.

“Željeznice su transparentne i pokušavaju u saradnji sa Direkcijom cesta i lokalnim zajednicama da unaprijede zaštitu kako drumskih vozila, tako i željezničkih vozila. Predlažu da zajednički finansiraju zapštitu putnih prelaza u omkjeru 50 %-50%”, rekao je Redžo Čeliković, šef Službe za organizaciju i sigurnost prometa Tuzla Željeznice FBiH Tuzla.                                                                                                                     Na području TK nema putničkog željezničkog saobraćaja, ali teretni je prometan. Najveći komitenti Željeznica FBiH sa područja TK su Termoelektrana Tuzla, GIKIL- i SODA Lukavac.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU