back to top

Počeli radovi na uređenju nekropole stećaka na lokalitetu “Sječa”

Danas su počeli radovi na uređenju nekropole stećaka na lokalitetu „Sječa“ u MZ Međeđa. Realizacijom ovog projekta općina Sapna će dobiti uređen prostor koji će zaljubljenicima ovakvih historijskih lokaliteta omogućiti kvalitetnije provedeno slobodno vrijeme ali koristi i drugim stanovnicima općine Sapna koji se žele baviti očuvanjem historijskih vrijednosti.

Predio „Sječe“ počinje sa gustom šumom i zapuštenim strmovitim pašnjacima na kojima se nalaze lijepo grupisani stećci različitih veličina, orijentacije istok-zapad, u formi sanduka i sljemenjaka, prekriveni obraslom zelenom mahovinom i lišajevima.

„Kameni spavači“ nijemi su svjedoci prohujalih vremena, naroda i kultura, dašak prošlosti koji u svom naslijeđu čuva brojne priče i najbolji su dokaz hiljadugodišnjeg življenja ljudi na ovim prostorima.

Projekat uređenja nekropole stećaka u potpunosti finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “EU za lokalne zajednice”, koji provode Centar za promociju civilnog društva i Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. BH.

rtvglasdrine.com

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU