back to top

Počeo skrining program rane detekcije slabovidnosti kod djece

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine ove godine će provesti Preventivni program rane detekcije slabovidnosti kod djece uzrasta od 4 godine (rođene 2019. godine) u sklopu projekta “Pregledaj-progledaj”. Ovaj skrining program ima za cilj rano/blagovremeno otkrivanje slabovidnosti kod djece, kako bi se preduzele mjere koje bi rezultirale korekcijom vida i otklanjanjem problema u daljem životu djece.

Pregled vida/skrining će obavljati zdravstveni radnici u određenim terminima u vrtićima ili u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (kod pedijatara) u Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja godine uz primjenu principa dobrovoljnog i informiranog pristanka roditelji/staratelji.

Inicijator Preventivnog programa ranog otkrivanja oštećenja vida kod djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, prim. dr. Ankica Kolar Jurčević, dr. med., specijalista oftalmologije, podsjetila je da skrining vida kod djece treba obaviti do četvrte ili pete godine života te da djecu za koju se sumnja da imaju poremećaje, nedostatke i probleme s vidom obvezno treba uputiti oftalmologu na detaljnija ispitivanja.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine ove godine nastavlja istraživanje slabovidnosti među djecom uzrasta od 4 godine, rođene 2019. godine.

Cilj ovog preventivnog programa je otkriti slabovidnost u ranom uzrastu kod djece i započeti pravovremeno liječenje, smanjiti rizik od razvoja slabovidnosti, poboljšati kvalitet života, smanjiti troškove liječenja komplikacija i pridruženih bolesti koje nastaju kao direktna posljedica razvijene ambliopije, spriječiti zaostajanje djeteta u obrazovnom procesu i daljnjem napredovanju i spriječiti nastanak trajnog onesposobljenja, rekla je prim. dr. Maksumić Dizdarević, koordinatorica Preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pozvala je zdravstvene profesionalce da se angažuju i daju sve od sebe za uspješnu zajedničku realizaciju ovogodišnjeg programa i apelovala na roditelje da se odazovu pozivu i odvedu djecu na pregled/skrining vida, odnosno detaljan oftalmološki pregled i tako pokažu još veću odgovornost za zdravlje i pravilan rast i razvoj svoje djece.

JZU Dom zdravlja Gradačac tim povodom obavještava roditelje/staratelje djece rođene 2019. godine, koja ne pohađaju vrtić, ili koja su propustila pregled vida u vrtiću, da se jave u Službu za zdravstvenu zaštitu predškolske djece, radi pregleda vida.

Pregled vida se odvija u sklopu skrining programa „Pregledaj-progledaj”, i traje do 20. decembra 2023.godine.

počeo skrining program rane detekcije slabovidnosti kod djece

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa zdravstvenim i drugim profesionalcima te s UNICEF BiH, kao međunarodnim partnerom, izradio je i prošle godine proveo Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kod četverogodišnjaka i petogodišnjaka u Federaciji BiH koji pohađaju ustanove za predškolsko obrazovanje. Bio je to pilot program koji sada postaje redovita aktivnost koju ćemo provoditi svake godine. Kako je obuhvat djece institucionalnim predškolskim obrazovanjem tj. vrtićima u Federaciji BiH oko 16%, planirano je da ove godine programom obuhvatimo i djecu koja ne pohađaju vrtiće. To je poseban izazov – kako pristupiti toj djeci, kakao motivirati njihove roditelje/staratelje da ih dovedu na pregled/skrining vida te kako sve to planirati i realizirati u ovoj godini. O tome razgovaramo na ovim radionicama uz dijeljenje dobrih i manje dobrih iskustva od prošle godine, rekao je prim. dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Skočibušić je ukazao na javnozdravstveni značaj ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece i istakao da je budućnost javnog zdravlja u preventivnim programima.

Moramo se još više uključiti u prevenciju koja je skupa te nedovoljno shvaćena i prihvaćena u našem društvu, ali doista daje rezultate kroz duže vremensko razdoblje, zaključio je prim. dr. Skočibušić koje je i direktor Preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prošlogodišnjim programom rane detekcije slabovidnosti kod djece uzrasta od 4 do 5 godina u sklopu projekta “Pregledaj-progledaj” bilo je obuhvaćeno 7.000 djece uzrasta 4 i 5 godina u vrtićima (javnim i privatnim) na području cijele Federacije BiH. Rezultati pregleda, odnosno skrininga vida su pokazali da najveći broj djece (79,3%) ne treba daljnje praćenje i da je skrining završen. Međutim, 20,7% djece trebalo je detaljan oftalmološki pregled i daljnje praćenje.

/ ZZJZ FBiH / JZU Dom zdravlja Gradačac


radiogradacac.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU