Počeo Tuzla Brain Week, naučni simpozij koji organizuju studenti |

Internacionalni biomedicinski simpozij Tuzla Brain Week otvoren je danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Njegovi organizatori članovi Studentskog vijeća Medicus, ove godine su teme uskladili sa zahtjevima globalne kampanje za povećanje javne svijesti o benefitima istraživanja na mozgu. Učesnici su studenti, ali i profesori i ljekari različitih specijalizacija.

Internacionalni simpozij biomedicine okupio je studente medicine, edukacije, rehabilitacije i farmacije iz naše zemlje, ali i zemalja okruženja, te profesore. Trajat će tri dana.

  • Izuzetno je važna činjenica da se ovaj projekt organizovali isključivo studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli i da mi želimo da promovišemo nauku, da učimo od naših najboljih stručnjaka u ovom slučaju iz oblasti neurologije, neurohirurgije i pedijatrije i mnogih drugih kako bi nam približili praktična znanja iz ove oblasti, kaže studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Anida Šehanović.

Ovogodišnji Brain Week tematizira i psihosomatske poremećaje, povezanost stresa za zdravljem, upotrebu vještačke inteligencije za predviđanje sportskih povreda, povezanost crijevne mikroflore i mozga, ali i druge opće teme.

  • Ove godine smo mi htjeli dodati i da pričamo o prilikama za mlade ljude gdje se mogu prijaviti, tako da ćemo imati u nedjelju panel diskusiju, na kojoj ćemo pričati na šta sve se mladi mogu prijaviti, kako mogu naći finansije za putovanja, na kongrese, simpozije i slično, kazala je studentica Naida Salković, kordinatorica Simpozija Brain Week.

Brain Week se održava od 2013. godine i već je postao jedan od brendova Univerziteta u Tuzli.

  • On je internacionalan. Samim tim je vidljivost našeg Univerziteta i Medicinskog fakulteta i drugih fakulteta nešto što se promoviše, a organizuju ga studenti što je nemjerljivo. Dakle, oni zovu predavače koji mogu da zadovolje njihova interesovanja, međusobno se druže i interdisciplinarno promišljaju o tako kompleksnim stvarima kao što je mozak, kazala je za prof. dr. Vesna Bratovčić, prorektorica za mešunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Tuzli.

Ove godine podršku organizaciji Simpozija studenti su dobili od Federacije evropskih neuroznanstvenih društava, Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine kao i velikog broja institucija i ustanova sa područja Tuzlanskog kantona.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU