Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla izdvojili su novac za rekonstrukciju zgrade Muzeja istočne Bosne u Tuzli, čime je nakon deset godina počelo ulaganje u jednu od najvažnijih ustanova kulture za građane Tuzlanskog kantona.

Ova institucija čuva 30 hiljada eksponata, te svjedoči o kulturno-historijskoj baštini, ali i o jedinstvenom identitetu naroda Bosne i Hercegovine.

Zgrada Muzeja istočne Bosne u Tuzli u lošem je stanju, te prvi pogled na ovu ruševnu zgradu ne odaje utisak da se unutra čuva vrijedno historijsko blago, staro i do 7 hiljada godina. Upravo je zbog toga Vlada TK ove godine za nastavak rekonstrukcije zgrade Muzeja izdvojila 150 hiljada KM.

– Radi se o ustanovi koja bi za sve nas trebala biti prioritet. Ta ustanova u svom fundusu ima preko 30 hiljada eksponata, koji su tragovi historije i kulturnog identiteta svih nas koji živimo na području TK i šire regije. U tom smislu došli smo do zaključka da je potrebno aktivnije se uključiti u rješavanje tih infrastrukturnih problema koje ima Muzej istočne Bosne – kaže Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Važnost promocije kultuno-historijskog nasljeđa prepoznao je i Grad Tuzla, koji je za rekonstrukciju dijela zgrade Muzeja istočne Bosne izdvojio 100.000 KM. Muzej je osnovan prije više od 70 godina, i za to vrijeme izmještan je na čak 20 lokacija. Sada se nalazi u razrušenim prostorijama nekadašnje Interne bolnice u Tuzli, a tu zgradu je 2004. godine Grad Tuzla dao na trajno korištenje ovoj ustanovi.

– Vijećnice i vijećnici su glasali za to da se dodjele sredstva Muzeju istočne Bosne. Grad Tuzla je godinama unazad podržavao, ne samo programske aktivnosti, već i kada je u pitanju sam početak rekonstrukcije zgrade koji je započeo 2010. godine – dodaje Nataša Perić, predsjedavajuća GV Tuzla.

Osim Grada Tuzla, učešće u izgradnji jednog dijela zgrade Muzeja istočne Bosne prije više od 10 godina uzeli su Evropska unija i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Nove investicije na koje se dugo čekalo, raduju zaposlenike, ali i direktora Muzeja, koji ističe da će novac biti uložen u zatvaranje ranije izgrađenog djela zgrade i uređivanje enterijera.

– Kada govorimo o kompletnom objektu Muzeja, govorimo o više milionskoj investiciji. Naravno, ne možemo krenuti sa tako velikim koracima i ovo su mali, ali značajni koraci, koji u kontinuiranom smislu mogu da ožive ovaj objekat u veoma kratkom periodu – ističe Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočne Bosne Tuzla.

A značajne korake i naredne će godine načiniti Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, koje već planira nastavak finansijske podrške Muzeju za realizaciju započetih aktivnosti.

– Mi ćemo u sljedećoj godini planirati dodatna sredstva u Budžetu isključivo za ove namjene i pokušati završiti dio aneksa u koji planiramo da bude smještena administarcija i jedan dio stalnih postavki – dodaje Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Zgrada Muzeja istočne Bosne nalazi se u centru Tuzle i blizu je najvažnijih turističkih sadržaja. Fundus Muzeja čini više od 30.000 eksponata i 15.000 knjiga, a većina eksponata svjedoči o kontinuitetu života na ovim prostorima, od prahistorije pa do danas. (Izvor: RTVTK)

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare