Tuzla vijesti TK iz minute u minutuPorast broja oboljelih od koronavirusa na području TK

Porast broja oboljelih od koronavirusa na području TK

Vakcinacija i dosljedno provođenje postojećih preporuka, posebno kada su u pitanju mjesta većih okupljanja i tržnih centara, najefikasnije su mjere koje dugoročno mogu dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije, istaknuto je na sedmičnom sastanku institucija zaduženih za provedbu mjera i kontrolu širenja Covid-19 na području Tuzlanskog kantona (TK).

U posljednjih sedam dana ukupno je 2.649 pozitivnih slučajeva, a porast broja novooboljelih, odnosno udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih (51 posto) i blaža klinička slika ukazuju da je novi omikron soj postao dominantan.

Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića, nema značajnijeg skoka broja oboljelih od Covid-19 koji su hospitalizirani i trenutno je na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla smješteno 115 osoba od kojih je osam na respiratorima.

Do sada je na području Tuzle, prema riječima direktora Doma zdravlja Tuzla Suada Bijedića, primijenjeno 72.348 doza vakcina a trenutno su 1.584 osobe aktivno bolesne, od kojih je 36 pacijenata na bolničkom liječenju.

Prema riječima direktorice zavoda za javno zdravstvo Maide Mulić, bolnički kapaciteti se polako pune, a primjetan je i povećan broj oboljelih zdravstvenih radnika.

Sve veći broj ljudi koji su u stanju potrebe, prema riječima predstavnice Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona Merime Sarajlić, traži pomoć u životnim namirnicama pa je ovom prilikom zaključeno da će Vlada TK sagledati mogućnosti da pomogne ovoj organizaciji koja je od početka aktivno uključena u brobu protiv pandemije.

Na današnjem sastanku još jednom je ponovljeno da je tendencija na individualnim mjerama, odnosno ličnoj odgovornosti, nošenju maski i izbjegavanju okupljanja kako bi se obuzdala pandemija, saopćeno je iz Pres-službe TK. (Fena)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU