back to top

Poslanici FBiH usvojili izmjene Zakona o doprinosima

poslanici fbih usvojili izmjene zakona o doprinosima

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH zadovoljno je ishodom jučer održane sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je usvojen Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o doprinosima u FBiH, entitetu u Bosni i Hercegovini.

Usvojenim Prijedlogom zakona omogućena je izmjena propisanih uslova za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće te niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih zanata.

Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plaća radnicima u ovim granama, sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plaće na iznos od 85 posto prosječne neto plaće, a ujedno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike. Kako je ovo pravo važećim Zakonom do doprinosima isteklo sa 31.12. 2022. godine, usvojenim zakonom je rok za primjenu ovih preferencijalnih povlastica, produžen do donošenja novog zakona“, kažu u UPFBiH.

Prijedlog izmjena Zakona je i usvojen na osnovu inicijative Udruženje poslodavaca u FBiH u okviru prioritetnih aktivnosti UPFBiH, koje su predstavljene i kroz dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”.

„ Mi smo jako zadovoljni sa izglasanim na PS Federacije BiH, i ovo je jedan kuriozitet zaista da su poslodavci inicijatori, da se povećavaju neto plate radnicima u realnom sektoru, i to je gotov jednoglasno usvojeno, i sa 40 sindikata usaglašeno to povećanje plata.

Naime, radi se o tome da je na prijedlog udruženja poslodavaca FBiH, prijedlog da se neto plata poveća od 100-400 KM, čak i više, a da porezi i doprinosi ostanu u onom iznosu kao i prije.

Dakle, da je ukupan iznos u neto iznosu ide direktno radnicima. Šta time postižemo? Postižemo da radnik ima što veću platu u neto iznosu a država neće apsolutno ništa gubiti zbog toga što će putem javne potrošnje ti novci opet završiti kroz indirektne i direktne poreze u budžetima. Tako da će država biti u dobitku“, kazao je ovom prilikom sekretar Udruženja poslodavaca TK.

Kao razlog donošenja ovog Zakona navedeno je jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu i stupanjem na snagu istog korist će imati svi u lancu proizvodnje kaže Šljivić.

Udruženje poslodavaca na svim novoima najavljuju nastavak aktivnosti na unapređenju poslovnog okruženja, pa time i unapređenju propisa vezanih za doprinose I porez na dohodak, povećanje plata radnicima I osiguranje boljeg standarda stanovnika u FBiH.

Merisa Mujčinović Husić

rtvzivinice.tv

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU