Potpisan Kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima u TK

Vlada Tuzlanskog kantona i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu. 

Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje koeficijenta, a u prosjeku primanja zdravstvenih radnika će biti uvećana za 10 procenata. 

Svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa zdravstvenim radnicima nakon mukotrpnih pregovora iskazao je i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić. 

– Time smo mi, i jedna i druga strana, ispunili funkciju svoje društvene odgovornosti koja u ovome slučaju podrazumijeva stalnu i kontinuiranu brigu o zdravlju građana TK – izjavio je premijer Hodžić. 

Ugovor stupa na snagu prvog dana augusta, a ističe krajem 2022. godine. 

– Regulisane su i stimulacije za rad sa pacijentima oboljelim od COVID-a u različitosti od stepena ugroženosti zdravlja zdravstvenog radnika – izjavio je Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Iz Federalnog sindikata radnika u zdravstvu zadovoljni su potpisanim Kolektivnim ugovorom i naglasili da su ipak, tokom pregovora napravili i oni ustupke i povukli neke od zahtjeva kako bi Vlada Tuzlanskog kantona mogla ispuniti sadašnji ugovor u okviru svojih finansijskih mogućnosti.

– Ovakav Kolektivni ugovor je želja svih radnika zaposlenih u zdravstvu. Ovo je sigurno jedan od najboljih Kolektivnih ugovora, ne samo u FBiH, nego i u Bosni i Hercegovini – izjavio je Zijad Latifović, predsjednik Federalnog sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU