Potpisani sporazumi: BKC u Tuzli širom otvorio vrata za 50 partnera

Nakon odabira partnera sa kojima će u narednom periodu biti realizovani brojni zajednički projekti i programi, danas je JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona potpisao sporazume sa 50 organizacija, ustanova, obrazovnih i drugih institucija, društva, saveza, ansambala i pojedinaca koji su se javili na Javni poziv za saradnju JU BKC TK i partnera.

Javnim pozivom objavljenom u dva navrata su pozvani svi pravni subjekti i pojedinci (udruženja, ansambli, društva, asocijacije, organizacije, obrazovne ustanove, istaknuti umjetnici i dr..) zainteresirani za saradnju sa JU BKC TK, a koja uključuje zajedničku produkciju, kreiranje i organizaciju programa i manifestacija, edukaciju i usavršavanje, suorganizaciju događaja, razmjenu iskustava i znanja i druge aktivnosti koje su u skladu sa djelatnostima JU BKC TK.

-Radi se modelu po kojem javne ustanove kulture funkcionišu u evropskim zemljama, a koji smo mi prilagodili i primijenili u našem okruženju. U realizaciji projekta moramo istaći razumijevanje i podršku i resornog ministarstva i našeg upravnog odbora. Zadovoljstvo nam je da smo uspjeli okupit 50 partnera iz različitih sfera kulture, umjetnosti, obrazovanja i sporta, koji zajedno imaju oko 5000 članova što je više nego respektabilna baza za zajedničke projekte koji će, siguran sam, rezultatirati na obostrano zadovoljstvo – rekao je danas Sead Muminović, direktor JU Bosanski kulturni centar TK.

Cilj ove platforme umrežavanja više organizacija i pojedinaca koji na na novim principima saradnje, bez dodatnih materijalih ulaganja zajednički realizuju projekte je i da se podigne nivo vlastite produkcije, ali i dodatno obogati kulturno-umjetnička scena u Tuzlanskom kantonu. Riječi hvale za realizovnu ideju imao je i Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona koji se danas obratio prisutnimu Plavoj sali BKC TK u Tuzli.

– Po preuzimanju mandata sam isticao da moramo koristiti resurse koje imamo na pravi način, a između ostalog i da ustanove kulture i sportske objekte otvorimo prema korisnicima i mladima. Ovaj projekat koji realizuje Bosanski kulturni centar TK upravo je zasnovan na tome da 50 škola, organizacija, društva i drugih koji su iskazali želju, u punom kapacitetu mogu koristiti resurse BKC-a, što je za svaku pohvalu. Siguran sam da je ovo je jedan važan trenutak za razvoj kulture na području Tuzlanskog kantona – rekao je ministar Damir Gazdić.

U ime potpisnika sporazuma Bosanskom kulturnom centru TK na pruženoj prilici za saradnju su se u kraćim obraćanjima zahvalili prof.dr Mirzeta Hadžić – Suljkić, direktorica Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ i Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzle.

Jedinstven projakat kojim Tuzlanski kanton putem ustanove kojoj je osnivač, daje snažnu podršku razvoju kulture i umjetnosti, bit će razvijan i proširivan i u narednom periodu, kada će Javni poziv BKC-a za saradnju biti trajno otvoren za nove partnere./JU BKC TK/

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU