Pozorište mladih Tuzle: Premijera predstave ‘Iza zidova’

Predstava „Iza zidova“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla, Udruženjem „Front slobode“ Tuzla u okviru projekta „Spine“ i Udruženjem „SanChild“ BiH u okviru projekta „Harmony“ biće premijerno izvedena u petak, 10.12.2021. godine, subotu, 11.12.2021. godine i nedjelju, 12.12.2021. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle.

Izvođenje predstave je dio programa obilježavanja prve godišnjice postojanja i rada Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla.

Nastala je adaptacijom teksta Maje Pelević naslova „Ja ili neko drugi“ služi kao živo upozorenje na labilnost naše sigurnosti, ali i sigurnosti informacija koje nam dolaze sa različitih izvora, a predstavljaju se kao tačne. Da li je zaista moguće vjerovati svemu što čujete na televiziji? A onome čemu su svjedoci zločina skoro pod prisegom izjavili? I da li su oni zaista svjedoci ili samo znatiželjnici koji žude za pažnjom?

pozorište mladih tuzle: premijera predstave 'iza zidova'
Pozorište mladih Tuzle: Premijera predstave 'Iza zidova'

Fokus priče predstavlja porodica sastavljena od majke i oca zatočenih u hladnom braku bez ljubavi i djevojčice od osam godina koja, naviknuta na razuđene porodične odnose i zlovolju majke uzrokovanu lošim bračnim stanjem, nakon što razbije majčinu najdražu porculansku vazu, bježi od kuće i biva oteta. Oko nestanka djevojčice podiže se medijska buka nahuškana balkanskim mentalitetom u kojem svako želi držati svoj kraj priče, makar bio i siguran da je sve ono šta priča pogrešno te o nestanku maloljetnice svako, od roditelja, preko komšija i sugrađana ima svoje mišljenje, iako niko od njih nije uradio ništa kako bi nestanak spriječio, a svi su imali šansu. Dok puk reaguje na nestanak tračevima, polutačnim informacijama i obmanama, djevojčica deset godina provodi u ropstvu otmičara, izgladnjivana, mučena i manipulisana, sve dok joj se na njen osamnaesti rođendan ne pruži prilika za bijeg.

Likovi u predstavi „Iza zidova“ su, simbolično, bezimeni. Nije važan njihov identitet, već ono što oni predstavljaju – mogu biti niko, a mogu biti i svako od nas – oni su opomena našem integritetu, formiraju našu građansku dužnost i svijest i bore se da mi nikada ne ponovimo njihove fatalističke greške.

U predstavi igraju polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle: Arijana Imamović, Amina Hifziefendić, Danijel Pušonjić, Bakir Hasanbegović, Dušana Šušić, Edna Ibrahimović, Nedim Husejnović, Alen Alagić, Berina Maglić, Amar Galešić, Tarik Dedajić, Lamija Redžepagić, Elma Štalić, Ihsana Hasanbašić, Mirjana Živković, Ema Krajina, Elmedina Gavranović, Nerma Islamović, Arnela Ćatović, Armin Samardžić, Lena Žilić, Nadja Mušić

Režiju za predstavu potpisuje Amila Beširović, a saradnica u radu je Melisa Smajić.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU