‘Pozorište od značaja za TK’ namijenjeno profesionalnom angažmanu mladih glumaca

U Tuzlanskom kantonu je pokrenut projekat ‘Pozorište od značaja za Tuzlanski kanton’ čiji je cilj osigurati mladim nezaposlenim glumcima mogućnosti za profesionalni angažman i povećati količinu pozorišnih sadržaja u tom kantonu

Udruženje Art Centar Ankata osnovala je grupa mladih nezaposlenih glumaca koji nakon završenih studija Akademije dramskih umjetnosti nisu našli priliku za profesionalni angažman. Udruženje je oformljeno s misijom stvaranja prostora za umjetnički izražaj i služi kao pravni subjekt putem kojeg mladi nezaposleni glumci stvaraju sebi prostor za angažman.

  • Ovakav model nije pružio adekvatan odgovor na nezavidan položaj akademskih glumaca sa prostora Tuzlanskog kantona jer ne osigurava finansijsku stabilnost mladim nezaposlenim glumcima. Stoga je cilj ovog projekta obezbijediti adekvatna finansijska sredstva i stvoriti uslove za zapošljavanje mladih nezaposlenih glumaca – izjavila je mlada bh. glumica Sadika Avdić.

Prioritet u odabiru imaju zajednice sa pozorišnom infrastrukturom u kojima duži vremenski period nije izvedena pozorišna predstava. Za potrebe povećanja broja pozorišnih sadržaja na širem prostoru Tuzlanskog kantona projektom je predviđena produkcija tri pozorišne predstave – za djecu, mlade i odrasle.

  • S druge strane jednostavnom analizom, ali i našim dosadašnjim radom utvrdili smo da je pozorišni život na prostoru Tuzlanskog kantona sveden na veće, urbane centre ovog kantona, poput Tuzle, Lukavca i Živinica, dok stanovnici manjih zajednica, posebice onih dislociranih od urbanih centara Tuzlanskog kantona nemaju priliku za konzumiranje pozorišnih sadržaja. U nekim od takvih zajednica, pozorišna predstava nije izvedena čak 25-30 godina iako veliki broj takvih zajednica imaju infrastrukturu pogodnu za izvođenje predstava kao što su društveni domovi, domovi kulture. Iz navedenog proizilazi drugi dio projektnog cilja, a to je povećati količinu pozorišnih sadržaja na nivou Tuzlanskog kantona – izjavila je Avdić.

Projekat “Pozorište od značaja za Tuzlanski kanton 2021” podržale su općine Sapna, Čelić i Grad Gradačac. U tim općinama je planirana izvedba više od 20 predstava za djecu, mlade i građanstvo.

Već u ponedeljak građane Sapne očekuje predstava Jasmine Dedić Ibrić “Ih Libe Dih”, čiju režiju potpisuje Midhat Kušljugić.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU