back to top

Predstava “Hanka” u novoj sezoni na stalnom repertoaru BKC TK, prva izvedba 3. oktobra

Predstava „Hanka“ koja se u novoj sezoni organizuje u zajedničkoj produkciji Pozorišta mladih Tuzle, Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla, Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona i Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla, od oktobra 2023. godine bit će na stalnom repertoaru JU BKC TK.

Prva izvedba ove predstave na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona zakazana je za utorak, 3.10.2023. godine u 20.00 sati, a za razliku od ranijih izvođenja predstava će dobiti novu umjetničku vrijednost, a što je omogućila postavka predstave na sceni Velike sale BKC-a.

Hanka je pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja. Izazov je tranzicijskog društva, urušenih postulata vrijednosti i potreba redatelja da propita, sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijin jezički izraz.

Na postavku „Hanke“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle, odvažila se ekipa glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu s glumcem Adnanom Mujkićem, kako drugačije nego koloritno obogaćeno, urnebesno, živahno.

Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvijesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek!

Režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić. Autori scenarija su Adnan Mujkić, Amila Beširović i Senada Užičanin, a  predstavi igra 40 glumaca, pjevača, muzičara i plesača. Predstava je do sada dobila nekoliko nagrada u Bosni i Hercegovini i regiji:

  • Najbolja predstava 50. Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
  • Najbolja predstava 50. Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni žirija publike
  • Najgrada za Najbolju režija za Adnana Mujkića na 50. Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
  • Najgrada za Najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na 50. Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
  • Najgrada za Najbolju kostimografiju za Edinu Topčagić na Festivalu „Repassage“ 2022. Srbija
  • Najgrada za Najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na Festivalu „Repassage“ 2022. Srbija
  • Nagrada za Najbolju mušku ulogu u 2022. godini Mirzu Mujagića po glasovima Mladih Tuzle za 2022. godinu
  • Nagrada za Najbolju žensku ulogu u 2022. godini Amili Beširović i Zerini Mujkić po glasovima Mladih Tuzle za 2022. godinu.

Informacije i rezervacije za nastupajuću izvedbu predstave su dostupne na broj telefona 061 365 600.

JU BKC TK

rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU