Predstava ‘Kuća bez vrata’ premijerno sutra na sceni BKC-a TK

Predstava “Kuća bez vrata” režisera Gradimira Gojera bit će premijerno izvedena sutra od 19.30 sati u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Predstava je nastala po motivima iz djela Nedžada Ibrišimovića.

– Zanimljivost predstave proizilazi iz tri komponente – teksta koji je intrigantan, scenskog pokreta koji je kreirao kolektiv predstave i onoga zbog čega sam prezadovoljan, a to je izbor muzike, od Šopena do hrvatskih skladatelja – izjavio je Gradimir Gojer.

Poetika ovog teksta je, kako je rečeno na pres-konferenciji povodom premijere predstave, bajkovita i nema elemente klasične drame.

– Ovo nije klasični tekst, ne postoji fabula, zaplet, rasplet. Ovo je lijepo složen mozaik pripovijetki, dramatizacija i pjesama. Sve je to lijepo posloženo kao da jednostavno teče – izjavio je glumac u predstavi Damir Mahmutović.

Predstava je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona i partnera. 

Gradimir Gojer je tekst za predstavu “Kuća bez vrata” komponirao tako što je stavljao one prozne cjeline Nedžada Ibrišimovića koje na neki način odražavaju njegov unutarnji ritam, njegovo unutarnje biće.

– Napravio sam zbir slika iz njegovog rada iz njegove književne radionice i smatram da je taj niz ustvari ono što je bit predstave. Radi se o najegzistencijalnijim pitanjima čovjeka i o poeziji življenja kao takvoj – izjavio je Gojer.

Predstava je vrh manifestacije koja je otvorena 15. septembra, a posvećena je desetoj godišnjici smrti bosanskohercegovačkog književnika Nedžada Ibrišimovića.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU