Tuzla vijesti TK iz minute u minutuPredstava 'U ime oca' na daskama Narodnog pozorišta...

Predstava ‘U ime oca’ na daskama Narodnog pozorišta Tuzla

Dokumentarno-plesna predstava „U ime oca“ u režiji Darrel-a Toulona koja govori o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini bit će danas odigrana na sceni Nardonog pozorišta Tuzla.

Predstava je transdisciplinarni projekat ili kombinacija umjetnosti i performansa, sa osvrtom na politički relevantna pozorišta i akademska istraživanja, koja kroz dinamične vizualne slike u kombinaciji sa pojačanim fizičkim pokretom transformiše biografije, lične priče, činjenice i traumatične živote mladih ljudi. Predstava vodi publiku na putovanje duboko u svijet djece rođene zbog rata i kreira prostor u kojem gledaoci i glumci razgovaraju.

Premijera predstave “U ime oca” odigrana je 26. marta u Narodnom kazalištu Osijek, koja je ispraćena oduševljenjem osiječke i regionalne publike.

U Osijek na predstavu stigla je i podrška mladih ljudi okupljenih u grupi “Youth United in Peace”, a nakon predstave, glumačka postava zajedno sa članicama udruženja Ajnom Jusić i Ivanom Barbarom Cook vodili su razgovor sa publikom.

U razgovoru su sudjelovali režiser predstave Darrel Toulon i predstavnica Centra za mir, ljudska prava i nenasilje Osijek Katarina Kruhonja.

– Na kraju ove posebne večeri čast mi je zahvaliti se na ovoj dirljivoj a oslobađajućoj predstavi koja izvire iz života u boli i sramu, koja nas uspijeva ohrabriti da ne izbjegavamo nego se približimo patnji, a koja iskustvo patnje i konfuzije pretače u istinu na kojoj se gradi život bez mržnje i straha – život u miru i u zauzimanju za mir. Hvala vam na vašem zauzimanju za mir – poručila je Katarina Kruhonja.

predstava 'u ime oca' na daskama narodnog pozorišta tuzla
Predstava 'U ime oca' na daskama Narodnog pozorišta Tuzla

Režiser predstave Darrel Toulon iskazao je važnost igranja ove predstave kako zbog trenutne situacije u svijetu posebno u Ukrajini i zbog činjenica da priče djece rođene iz rata ne smiju ostati neispričane.

– Djeca rođena zbog rata danas su najjači most izgradnje mira što se i pokazalo predstavom „U ime oca.“ Cjelokupna glumačka postava predstave pripada različitim etničkim grupama, različitim religijama sa različitm životnim pričama. Mostovima djece rođene zbog rata zajednički su jačali osjećaj pripadnosti mira i zauzimanju zajedničkog stava da rat nije i nikad ne smije biti rješenje – istakao je Darrel Toulon.

Članice udruženja „Zaboravljena djeca rata“ Ivana Barbara Cook i Ajna Jusić zajedno su poslale poruku važnosti zaustavljanja ratova u cijelom svijetu.

– Biti posljedica rata nije lako, ali mi svoje životne priče djelimo sa vama kako bi djelovale preventivno u pogledu seksualnog nasilja i jačale osjećaj pripadnosti miru svakog pojedinca ovog svijeta.

U predstavi glume: Ajna Jusić, Ivana Barbara Cook, Jasmina Ibrahimović, Jasmina Dedić Ibrić, Nikolina Gagić, Marija Novaković, Armin Filipović, Adi Omić i Ermin Avdić

Projekat je razvijen u saradnji sa Univerzitetom u Birminghamu (UK), Univerzitetom u Leipzigu (DE) i Udruženjem Zaboravljena djeca rata (BiH), te kroz saradnju sa istraživačkom mrežom Marie Sklodowska-Curie koja je finansirana od strane Europske unije.

Ovogodišnju podršku predstava je dobila od British Embassy Zagreb, British Embassy Sarajevo, Ekumenska Inicijativa Žena – EWI Omiš, Austrijski kulturni forum Sarajevo, saopćeno je iz Udrženja ‘Zaboravljena djeca rata’.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU