SrebrenikPredstavljen projekt ‘Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo...

Predstavljen projekt ‘Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH’

Helsinški odbor za ljudska prava iz Bijeljine i Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva danas su predstavili projekt “Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH”, koji realizuju uz podršku USAID/INSPIRE programa.

Cilj ovog projekta je da doprinese suzbijanju diskriminacije nad LGBTIQ osobama u BiH kroz jačanje kapaciteta nadležnih institucija i sindikata i poslodavaca da kreiraju efikasne mehanizme zaštite LGBTIQ zajednice u radnom okruženju.

sarajevo hosts landmark gay pride parade | news | dw | 08.09.2019

Ovom prilikom predstavljeni su rezultati istraživanja o navedenim oblicima diskriminacije, te najavljeni programi jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva, sindikata, udruženja poslodavaca, ministarstava rada i drugih pojedinaca da zajednički kreiraju inicijative usmjerene ka poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u ovoj oblasti.

Zagovaračke aktivnosti koje će u ovom pogledu biti provedene odnose se i na usklađivanje Zakona o radu FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH sa Zakonom o zabrani diskriminacije, zatim jačanje kapaciteta sindikata za pružanje pravne pomoći u ovim slučajeva i jačanje kapaciteta poslodavaca da kreiraju podsticajno radno okruženje jednako za sve radnike i radnice, bez bilo kakvog oblika diskriminacije.

Projekt će trajati do maja 2023. godine.

The post Predstavljen projekt ‘Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH’ appeared first on Kameleon M&M.


Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU