Tuzla vijesti TK iz minute u minutuPredstavljena publikacija Mreže OCD “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje”...

Predstavljena publikacija Mreže OCD “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” u Tuzli

U kongresnoj sali Dramar centra u Tuzli  predstavljena je publikacija „Sažetak politika za promociju inkluzivnog obrazovanja djece s poteškoćama i/ili invaliditetom u Tuzlanskom kantonu, u organizaciji Mreže OCD  “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje”

“Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” zastupa interese više od 1500 aktivista, članova, korisnika i roditelja djece s poteškoćama i invaliditetom i snažno se zalaže za ostvarivanje prava na inkluzivno obrazovanje, a dokument „Sažetak politika“ predstavlja doprinos civilnog društva  unapređenju stanja u ovoj oblasti. U ovu svrhu je provedena analiza mađunarodnog i domaćeg pravnog okvira, ispitani stavovi članica Mreže o inkluzivnim praksama u TK i date preporuke za poboljšanja kako na nivou zakona, tako i u području praksi.

predstavljena publikacija mreže ocd “partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” u tuzli
Predstavljena publikacija Mreže OCD “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” u Tuzli

Preporuke ovog dokumenta su usmjerene na osiguranje podrške i kreiranje poticajnog okruženje za djecu s poteškoćama i invaliditetom i u skladu su sa  dobrim praksama, relevantnim međunardnim dokumentima i ratificiranim konvencijama, posebno članom 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i članom 2. UN Konvencije o pravima djeteta.

Organizacije civilnog društva izražavaju nadu da će preporuke ove analize biti razmatrane  i uvažene u procesima donošenja politika kojim će se osigurati efektivno pravo djece s poteškoćama na inkluzivno obrazovanje, podržano neophodnim  programskim, tehničkim i ljudskim resursima.  

Djeca s poteškoćama i invaliditetom imaju pravo, a društvo obavezu da im omogući ravnopravan

pristup obrazovanju i mogućnost da ostvare sve svoje potencijale!

Mreža „Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje“  uspostavljena je uz podršku  projekta „Inkluzija za sve“,  koga provodi Save the Children, a finansira italijanska  Agencija za razvojnu saradnju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU