Tuzla vijesti TK iz minute u minutuPredstavljena publikacija Mreže OCD “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje”...

Predstavljena publikacija Mreže OCD “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” u Tuzli

U kongresnoj sali Dramar centra u Tuzli  predstavljena je publikacija „Sažetak politika za promociju inkluzivnog obrazovanja djece s poteškoćama i/ili invaliditetom u Tuzlanskom kantonu, u organizaciji Mreže OCD  “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje”

“Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” zastupa interese više od 1500 aktivista, članova, korisnika i roditelja djece s poteškoćama i invaliditetom i snažno se zalaže za ostvarivanje prava na inkluzivno obrazovanje, a dokument „Sažetak politika“ predstavlja doprinos civilnog društva  unapređenju stanja u ovoj oblasti. U ovu svrhu je provedena analiza mađunarodnog i domaćeg pravnog okvira, ispitani stavovi članica Mreže o inkluzivnim praksama u TK i date preporuke za poboljšanja kako na nivou zakona, tako i u području praksi.

predstavljena publikacija mreže ocd “partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” u tuzli
Predstavljena publikacija Mreže OCD “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” u Tuzli

Preporuke ovog dokumenta su usmjerene na osiguranje podrške i kreiranje poticajnog okruženje za djecu s poteškoćama i invaliditetom i u skladu su sa  dobrim praksama, relevantnim međunardnim dokumentima i ratificiranim konvencijama, posebno članom 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i članom 2. UN Konvencije o pravima djeteta.

Organizacije civilnog društva izražavaju nadu da će preporuke ove analize biti razmatrane  i uvažene u procesima donošenja politika kojim će se osigurati efektivno pravo djece s poteškoćama na inkluzivno obrazovanje, podržano neophodnim  programskim, tehničkim i ljudskim resursima.  

Djeca s poteškoćama i invaliditetom imaju pravo, a društvo obavezu da im omogući ravnopravan

pristup obrazovanju i mogućnost da ostvare sve svoje potencijale!

Mreža „Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje“  uspostavljena je uz podršku  projekta „Inkluzija za sve“,  koga provodi Save the Children, a finansira italijanska  Agencija za razvojnu saradnju.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU