Na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića s predstavnicima USAID-a u BiH usaglašeni su isti ciljevi u pogledu transparentnosti rada javne uprave i antikorupcijskih aktivnosti, a težište sastanka bio je USAID-ov projekat E-uprava, saopćeno je iz Ureda premijera Vlade Tuzlanskog kantona.

Direktor USAID-ovog projekta E-uprave, Emir Ramadanović i tehnički voditelj aktivnosti istog projekta, Goran Kučera prezentirali su projekat  E-uprave, putem kojeg USAID pomaže Bosni i Hercegovini da unaprijedi transparentnost u postupcima, koji se vode u nadležnim organima, a čiji je fokus na digitalizaciji. Unaprjeđenje transparentnosti u javnim nabavkama, kako bi se odgovornije i efikasnije trošila javna sredstva a samim time osnažila transparentnost javne uprave bila je ključna tema sastanka.

-S obzirom na opredjeljenje Vlade TK da provodi princip transparentnosti djelovanja i upotrebe javnih resursa, USAID-ov projekat E-uprave na najbolji način može operacionalizirati takvu namjeru- ustvrdio je premijer Hodžić. Izrazio je interesovanje za brzo uvođenje informatičkog sistema za centralizovanje javnih nabavki, što uključuje i obuku službenika u korištenju ovakvih informatičkih paketa.

-Raduje nas  da smo od USAID-a uvršteni u pilot projekat, koji se primjenjuje u četiri odabrana kantona u FbiH- poručio je premijer Hodžić, zahvalivši se USAID-u na dosadašnjoj podršci i što je prepoznao Vladu TK kao iskrenog partnera.

 Istaknuto je da će USAID podržati domaće vlasti da usvoje korištenje elektronskog potpisa i pečata kroz razne legislative u predstojećem periodu.

Direktor USAID-ovog projekta E-uprave, Emir Ramadanović zahvalio se Kantonalnom premijeru na spremnosti za antikorupcijsku borbu, a samim time i transparentnosti rada javne uprave. Pohvalivši dosadašnju saradnju s Vladom Tuzlanskog kantona  istaknuo je i dobru saradnju s Uredom za zajedničke poslove kantonalnih organa.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija TK Vedran Lakić, savjetnica premijera TK Fatima Mehmedović i sekretar Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, Zdenka Marjanović, saopćeno je.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare