Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiPreminuo je general Hazim Šadić

Preminuo je general Hazim Šadić

-

Odlikovan Zlatnim ljiljanom

U Tuzli je juče nakon duge i teške bolesti, u 78. godini, preminuo general Hazim Šadić, dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” iz Čelića.

Hazim Šadić je rođen 06.11.1943. godine kao deseto dijete u porodici Šadić, u Čeliću. Po završetku osmogodišnjeg školovanja u rodnom mjestu, nastavlja školovanje u Srednjoj vojnoj školi u Sarajevu, a 1968. godine završava Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu.

Naredbom ministra odbrane Republike Bosne i Hercegovine u aprilu 1992. godine postavljen je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a Naredbom Predsjedništva Republike BiH u oktobru 1992. godine postavljen je za načelnika Štaba 2. Korpusa ARBiH.

Odlukom Predsjedništva Republike BiH u februaru 1993. godine postavljen je na dužnost komandanta 2. Korpusa ARBiH. U čin brigadnog generala proizveden je 14.12.1993. godine, a Ukazom Predsjedništva od 29. 02. 2000. godine proizveden je u čin generalmajora.

Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1993. godine.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...